elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

LCD Göstergeler

LCD (Liquld Crystal Display), sıvı kristal gösterge anlamına gelmektedir. Sıvının elektrikle kutuplanması ve ışığı tek fazlı olarak geçirmesine dayalı çalışan LCD'ler, sistem içinde olup bitenlerin yazılı ve sayısal olarak incelenmesini sağlayan görüntü teknolojisidir.



A- A+
21.04.2015 tarihli yazı 12431 kez okunmuştur.
Sıvı kristal ekranlar, düşük enerji tüketimleri nedeniyle oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Nokta matrisi mantığına göre çalışan bu elektronik elemanlar, zamanla katot ışın tüplü ekranların yerini almıştır. Bu yazımızda daha çok mikrodenetleyicilerle birlikte kullanılan LCD’leri inceleyeceğiz.



 
►İlginizi Çekebilir: Arduino LCD Kullanımı


Bu ekranlar, karakter veya grafik tabanlı olup düşük çözünürlüklüdür. Genellikle tek renkten oluşur. Çünkü, RGB mantığına bağlı LCD’ler, mikrodenetleyicilerde ekstra işlem kapasitesi ve bellek kaplar.

LCD göstergeler, gerekli denetim programlaması ile sistem içinde olup bitenleri göstererek büyük kolaylık sağlamaktadır. Ayrıca fiyatlarının düşük olması nedeniyle mikrodenetleyici devrelerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

 


►Şekil: 16x2 LCD pin bağlantı şeması

 
►İlginizi Çekebilir: AMOLED Ekran Nedir?

 
Karakter LCD ekranlar, sadece karakter göstermek için yapılmış ve karakter sayısı kadar özel hücre içeren ekranlardır. Ekrandaki her hücre yatayda 5, düşeyde 8 adet pikselden oluşur. Yukarıdaki şekilde 16x2'lik LCD ekranın pin bağlantı şeması gösterilmmiştir. Burada;
 
►Vee: Kontrast pini
►RS: En anlamlı veriden, en anlamsız veriye yorumlama gerçekleştirir. Lojik 0 ise komut olarak, 1 ise veri olarak yorumlanır.
►R/W: Lojik 0 ise veri yaz, 1 ise veri oku.
►EN: Lojik 0 ise LCD'ye erişim normal komutlarla, 1 ise normal çalışma, 1'den 0'a ise veri ve komutlar LCD'ye aktarıldı.
►DBx: 0'dan 7'ye kadar olan DB pinleri, veri/komut pinleridir. Bit0, Bit1,Bit 2, ... ,Bit7 şeklindedir.

 


►Temel LCD Komutları


LCD karakter seti, Türkçe karakterlere destek vermemektedir ancak bu karakterler LCD belleğine çalışma sırasında yazılabilmektedir.
 


Kaynak:

►Wikipedia
►Tübitak Yayınları
 
Burak Kesayak Burak Kesayak Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar