elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Lisans Eğitime Yeni Başlayacak Mühendis Adaylarına 10 Altın Tavsiye

Eylül ayının ortalarının geçilmesiyle birçok üniversitemizde yeni akademik yıl başladı. Bu akademik yılla birlikte binlerce mühendis adayı ilk defa lisans dersleriyle tanışma fırsatı bulacaklar. Adayları bekleyen koca bir dört yıl var. Uzun gibi duran, ama bir o kadar da hızlı geçen bu süreçte neler yapmalı? 10 maddede sizler için değerlendirdik.



A- A+
21.09.2013 tarihli yazı 21652 kez okunmuştur.
1- Plan Yapın

Önünüzde 4 yıllık bir süreç var. Uzun gibi duran bu dört yıl, aslında göz açıp kapayana kadar geçiyor. İyi bir plan bu 4 yılı en verimli şekilde geçirmenizi sağlayabilir. Öncelikle mezun olduğunuzda kendinizi nerede görmek istiyorsunuz, ne yapmak istiyorsunuz buna karar verin. İlerde anılarınızda anlatacağınız nasıl bir üniversite yaşamı hayal ediyorsunuz? Bunları belirledikten sonra bir plan belirleyici olabilir.
 

►İlginizi Çekebilir: Tam Donanımlı Elektrik-Elektronik Mühendisi Nasıl Olunur?



2- Derslere Girmeli, Peki Ama Nasıl?

Dersleri takip etmek, onla haşır neşir olmak önemli. İlerde nerede staj yapacağınızı, nasıl bir dalda uzmanlaşacağınızı, hatta mesleğinizi sevip sevmeyeceğinizi dersleriniz ve ilgi durumunuz belirleyebilir. Birinci sınıf, kimya, fizik, kalkülüs gibi genelde temel mühendislik bilgilerini içerir. 2. sınıf biraz daha spesifik mühendislik programı şeklindedir. 3. ve dördüncü sınıfa geldiğinizde artık tamamen bölüm dersleriyle baş başa kalırsınız. Bu sınıflarda verilen proje dersleri mesleki olarak ufkunuzu açmakta yardımcı olacaktır. Hemen belirtelim, son iki sınıftaki derslerde zorlanmamak için 1. ve 2. sınıftaki kalkülüs ve fizik derslerine dikkat etmekte fayda var. Dersler elbette önemli ama, alınan eğitimi, sadece mezun olmak için değil de mühendislik için kullanmaya çalışmak hepsinden önemli durumda. 


3- Akademisyenlerle Kontak Halinde Olun
 
Öğrenci akademisyen ilişkisi doğru üniversite gelişimi için oldukça önemli. Akademisyenlerinizle iyi ilişkide olmak size her zaman pozitif olarak yansır. Öncelikle, akademisyeniniz ufkunuzu açmakta yardımcı olabilir. Unutmayın, öğrenci projelerinin bir numaralı destekçisi çoğunlukla akademisyenlerdir. Öte yandan akademisyenler, potansiyel iş arkadaşlarınızdır. Çalıştığınız veya sahibi olduğunuz firmanın danışmanı üniversitede derslere giren akademisyeniniz olabilir. Ya da siz de  akademisyen olmayı seçtiniz, jürinizde derse giren bir hocanız olabilir. Özetle, akademisyenlerle iyi ilişki kurmak her zaman önemlidir. 


4- Yeni İnsanlarla Tanışın | Networking

Yeni insanlarla tanışıp, networking edinebileceğiniz en iyi dönemlerden biri üniversite dönemi. İş dünyası artık tamamen network üzerinden yürüyor. Doğru ve etkin network sizi her zaman bir adım öne taşır. Eğer bu networku doğru şekilde kullanabilirseniz, yönlenen değil, yönlendiren olmaya başlayabilirsiniz. 


5- Seyahat Edin 

Dünya artık küresel bir köy. Farklı ülkeler tanımak, yeni kültürlere adapte olabilmek kişisel gelişiminiz için büyük önem taşır. Şunu kabul etmek gerek ki; Mühendislik artık küresel bir dünyada yaşanıyor ve bunu değerlendirmek her zamankinden daha kolay. Birçok yurtdışı staj programı var. Ayrıca son yıllarda büyük ilerleme kaydeden Avrupa Birliği projeleri iyi bir seçenek oluşturabilir.  Erasmus ise her zaman iyi bir program olmuştur.
 

►İlginizi Çekebilir: Bir Mühendis Adayının Mezun Olmadan Yapması Gereken 10 Şey



6- Öğrenmeyi Öğrenin

Üniversitede herkes derslerin çok teorik olduğundan, mesleki olarak yeterli bilgi öğrenmediklerinden yakınır. Evet, bu bir kısma doğdudur, ama bu üniversite eğitiminin vermek istediği temel mesajı almamıza engel değil: Öğrenmeyi Öğrenmek. Hele ki mühendislikte bu kavram başka bir boyuta taşınır. Çünkü mühendislikte uzmanlaşma çok ileri düzeydedir. Sizden bilgi istenecektir evet. Ancak daha fazla istenecek olan şey; yeni bilgileri öğrenmeniz olacaktır.


7- Sunu Yeteneğinizi Geliştirin

Kendiniz, şirketiniz, fikriniz ya da ürününüz çok iyi olabilir. Ancak bu, onu karşı tarafa ne kadar aktarabildiğinize bağlıdır. Öncelikle ana dilinizi çok iyi şekilde kullanmalısınız. Ana dilini kullabilme ve ifade edebilme özellikle mühendislik gibi sayısal bölüm öğrencilerinde sorun oluşturabiliyor. Özellikle topluluk önünde sunum yapma ve ifade edebilme yeteneklerinizi olabildiğince geliştirmeye çalışın.


8- Yaz Stajlarınızı İyi Değerlendirin

Yaz stajları mesleki yaşamınızı belirleyen temel unsurların başında gelir. İlgi duyduğunuz bir alana göre firma belirleyebilirsiniz. Çoğu üniverisitede 3*20 iş günü staj zorunluluğu var. Ancak 20 iş günü etkin bir staj için yetersiz gelmekte. Staj başladığınızda, orada en az 3 ay geçirmelisiniz ki; gerçektende kendinize bir şeyler katabilesiniz. O yüzden olabildiğince staja devam etmekte fayda var. Ayrıca bir çok şirket kış dönemimde uzun dönemli stajyer arıyor, değerlendirilebilir.

 

►İlginizi Çekebilir: CERN'de Staj



9- Programlama ve Yabancı Dil 

Mühendisliğin olmazsa olmazı, muhakeme yeteneği, kriz anlarını yönetebilme, anlık kararlar verebilme, süreci yönlendirebilme vb. için, programlama dilleri için eşsiz bir uygulama sunar. Öncelikle sevdiğiniz programlama dilini belirleyin ve onun üzerinden gidin. Daha sonra mesleki ilgi alanınıza uygun bir dile geçebilirsiniz. Gelelim yabancı dile. Küresellik bir mühendisin olmazsa olmazıdır. Uluslararası yayınları, kuruluşları, blogları takip etmek büyük önem taşıyor. Yabancı dil özellikle İngilizce yeteğeniz, kariyerinizin belirleyen bir unsur olacaktır.
 

►İlginizi Çekebilir: Hangi Programlama Dilini Seçmeliyim?



10- Bir İş Fikri veya Projeniz Olsun

Bir fikri ya da projeyi geliştirmek, sunmak veya pazarlamak sizi profosyonel hayata hazırlar. Bir proje nasıl ortaya çıkar, bir fikir kime nasıl sunulur, yatırımcı nasıl ikna edilir, grup çalışması nasıl yapılır, nasıl başarısız olunur, tanıştığınız yeni insanlar. Kişisel gelişiminize muazzam destek sağlar.

 
 

Mehmet Cem Ateş Mehmet Cem Ateş Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.