Mühendis Olmasaydı |
Bilgisayar Mühendisliği
Meslekler ve hayatımızda ki önemleri ile ilgili sorular hiç şüphesiz tartışılmayacak sorular arasındadır. Bir toplumda görev alan her meslek kolu, mutlak olarak insanların ihtiyaçları sonucu ortaya çıkmıştır. Doktorlar, mühendisler, polisler , Askerler ve bu meslekler gibi daha bir çok meslek dalı vardır. Yazımızda "Bilgisayar Mühendisliği nedir?", "Bilgisayar Mühendisliğinin tarihsel gelişimi nelerden oluşur?" ve "Bilgisayar alanında yapılan icatlar nelerdir?" gibi sorulara cevap arayacağız.
Görsel 1: Bilgisayar Mühendisliği Olmasaydı Konusu İle İlgili Karikatür
►İlginizi Çekebilir : Tüm Şifreleri Gözünüzde Saklayın
►İlk Bilgisayar ENIAC Bilgisayarların Atası
ENIAC sadece dört işlem yapabilen ve büyük hacimli olan bir bilgisayardır. Bundan dolayı gerçek anlamda kullanıcıların daha işlevsel olarak aradığı ilk kişisel bilgisayar IBM PC olmuştur. IBM PC'nin bize sağladığı yarardan bahsedecek olursak bu bilgisayar ile sadece dört işlem yada mantıksal işlem yapılmamaktadır. Daha spesifik bir mikrobilgisayar haline gelerek kullanışlı bir bilgisayar olmuştur.
Görsel 3: IBM PC
Apple 2 ilk olarak 1977 yılında piyasaya sürülmüştür. Macintosh üretildikten sonra Apple 2 üretimi sonlanmıştır. Apple firması bu bilgisayar ile bizim hayatımıza büyük katkı sağlamıştır. Günümüzde kullandığımız tüm Apple ürünleri bu ürünün piyasaya girip Apple firmasının kurulması ile geliştirilmiştir.
Ticari anlamda ilk taşınabilir bilgisayar ancak 1981 yılında Osborne adı ile tanıtıldı. Bu fikir ilk başta Alan Kay tarafından çocukların basit işlemler yapabilmesi amacıyla tanıtıldı. Taşınabilir bilgisayarlar hayatımıza girerek büyük katkı sağlamışlardır. Normalde bilgisayarlar taşınması güç ve sürekli elektrik gücüne ihtiyaç duyan bir makineydi. Fakat bu bilgisayardan sonra artık günlük hayatta bilgisayarımızı yanımıza bulundurarak anında yapmamız gereken işlemleri yapabilir hale gelmiş olduk.
Görsel 4: İlk Taşınabilir Bilgisayar Osborne
►Tablet Bilgisayarlar
Günümüzde en popüler bilgisayar türü olarak karşımıza tablet bilgisayarlar çıkmıştır. Tabletler hayatımıza girerek taşınabilir bilgisayarların bize getirdiği faydalardan daha fazlasını getirmişlerdir. Örnek verecek olursak tabletler, taşınabilir bilgisayarlara göre daha ufak ve daha kolay taşınabilirdir ayrıca tabletler günümüzde daha yeni bir teknoloji olan mobil işletim sistemini kullanarak daha akıllı bir hal almıştır. Başka bir örnek verecek olursak bankanın kendine ait uyglaması ile aniden hesaba para yatırma, şifre değişikliği gibi bir çok işlemleri tabletler üzerinden rahatlıkla yapılabilmektedir.
Görsel 5: İlk Tablet iPad
►İlginizi Çekebilir : Elektrik-Elektronik Mühendisliğinde Bilgisayar Programları
►C# dilinin Geliştirilmesi
C# programlama dili Microsoft tarafından geliştirilmiş orta seviyeli bir dildir. C# dilinin bize en büyük faydalarından bir tanesi nesne yönelimli olmasıdır. Yani C# ile yaptığımız bir uygulamayı son kullanıcıların zevkine hitap edecek bir şekilde yapabiliriz. Görselliği yüksek bir dildir. Görsellik derken belirtmek istediğimiz, yaptığımız bir uygulamanın ne kadar kullanışlı ve hoş görünmesiyle alakalıdır. C# dilinin bu özelliği C dilinde yoktur. Bu sebepten dolayı günümüzde artık ne kadar temel bir dil de olsa C dili C# kadar ön planda değildir.
Java dilinin bize yararları tartışılmazdır. C# gibi nesne yönelimli olması ile birlikte aynı zamanda da Java uygulamaları bilgisayar mimarisine bağlı olmadan herhangi bir Java Virtual Machine (JVM)'de çalışabilen tipik bytecode'dur. Kısacası Java dilinde yaptığımız uygulamalar, bilgisayar platformuna bağlı kalmadan her platformda çalışması Java'nın, programcılara sağladığı en büyük faydadır. Makine dilinden uzak olması sebebiyle kodlanması kolaydır.
Android programlama dilinin hayatımızda önemi oldukça fazladır. Günlük hayatta hemen hemen herkesin akıllı telefonu olduğu için Android programlamaya da ihtiyaç duyulmaktadır. Peki Android bizim için neden önemli? Akıllı telefonlar her zaman yanımızda olduğu için yapılacak olan işlemlerin çok rahat bir şekilde yapılmasına olanak sağlıyor. Örneğin Android, Windows Phone ve IOS gibi mobil işletim sistemleri olmadan önce yapılan her iş daha zahmetli bir şekilde yapılmaktaydı. Fakat artık telefonlarda yada tabletlerde bulunun bu sistemler sayesinde anında her işlem halledilebilir konuma gelindi. Somut örnek verecek olursak bilmediğimiz bir şehre gittiğimizde bu cihazların içinde bulunan GoogleMap yada GPS gibi uygulamalar sayesinde kaybolma riskimiz azalmaktadır. Bu örnek gibi daha bir çok örnek ile konu detaylandırılabilir.
►İlginizi Çekebilir : Android Telefon ile Uçak Uçurabileceğiniz Uygulama
Bilgisayar Mühendisi Ne Yapar?
Bilgisayar mühendisi, genel olarak yazılım, programlama ve algoritma ile ilgilenir. Bilgisayar ağları, veritabanı yöneticiliği, ve gömülü sistemlerde bilgisayar mühendislerinin başka bir çalışma alanlarıdır. Bu verdiğimiz örnekleri biraz daha açıklaycak olursa bilgisayar mühendisleri;
►Yazılımların neyi yapabileceğini yada yapamayacağını (Hesaplanabilirlik)
►Belirli bir proje üzerinde çalışırken projenin nasıl etkili bir verim gösterebileceğini (Algoritma ve Karmaşıklık)
►Yazılımlarda saklanmış veriyi nasıl yazıp okuyabileceğini (Veri yapıları ve Veritabanları)
►Yazılımların nasıl daha akıllı çalışabileceklerini (Yapay Zeka)
►Kullanıcılarla yazılımın nasıl iletişim halinde olacaklarını (Kullanıcı Arayüzleri)
düşünürek çalışmalarını sürdürür.
Mühendis Olmasaydı?
Sonuç olarak tüm bu bahsedilen geniş ve yararlı bilgilerden sonra, bilgisayar mühendisleri olmasaydı bugün cep telefonundan sinema bileti alamaz internetten yemek tarifi araştıramazdık. Televizyonda kaçırdığımız diziyi tekrar izleyemezdik. E-mail diye bir şey olmazdı, hala mektup gönderiyor olurduk. Online olarak yaptığımız bir çok işi yapamaz, sosyal medya diye bir şey olmaz, dünya küreselleşemezdi. Bugün 5 dakikada yaptığımız bir işe belki de 3-4 saat ayırmamız gerekirdi.
Bilgisayar mühendisliği bu anlamda insanlar için en kıymetli olan şeyi, zamanı vermiştir. Bu tüm mühendislikler için geçerli olsa da; bugün kullandığımız bilgisayarlar ve akıllı cep telefonlarının içine yazılımlarıyla adeta ruhunu koyan yine bilgisayar mühendisleridir.
Bütün bu kolaylıklar olmasaydı ne yapardık? Düşünmesi bile zor. Bize bu kolaylıkları sağlayan mühendislerin 5 Aralık Dünya Mühendisler Günü kutlu olsun.
Kaynak:
►Teknolojioku
►Bilim-teknoloji
►Wikipedia
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri