elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Multimetre Nedir? Neden Kullanılır? Seçim Kriterleri Nelerdir?

Multimetre, elektriğin anatomisini incelemeye yarayan cihaz olarak isimlendirilebilir. Renkleri inceleyebilmek için gözümüzü, elektrik sistemlerini inceleyebilmek için multimetreleri adeta bir uzuv gibi kullanırız. Bu yazımızda multimetrelerin ne işe yaradıklarından ve günümüzde nasıl bir konumda olduklarından bahsedeceğiz.



A- A+
01.12.2021 tarihli yazı 6834 kez okunmuştur.

Multimetre Nedir? Neden Önemlidir?

Multimetre, akım, gerilim, frekans, cosφ, direnç vb. gibi elektriğin temel parametreleri anlık olarak ölçmeye yarayan cihazlardır. Elektriksel bir sistemin bu parametrelerini tek tek ölçmek için sadece akım ya da sadece gerilim ölçen ölçü aletleri de mevcuttur. Multimetreler birçok parametreyi ölçebilen cihazlardır.
 

 
 
Sistemdeki herhangi bir arızadan dolayı oluşabilecek; yangın ve patlama gibi fiziksel hasarın, can ve mal kaybının önüne geçmek için multimetreler vazgeçilmez ekipmanlardır. İnsan vücudundaki bir hastalığı erken teşhis etmek ne kadar mühimse bir elektrik sistemindeki arızayı da erken teşhis edebilmek yukarıdaki sebeplerden dolayı hayati önem arz eder.

Multimetreler endüstriyel tesislerde; dağıtım panoları, kat panoları, UPS panoları ve makine panolarında kullanılmaktadır.

Uygulama alanlarına örnekler aşağıdaki gibi verilebilir;


► Kat panolarında gerilim ölçümü fazların durumunun takibi
► Makine panolarında akım takibi
► Kontak özelliği sayesinde faz sırası koruması ve özel alarm kurulumu
► Çalışma saati özelliği sayesinde bağlı olduğu cihazın çalışma süresinin takibi
 
 
 

Elektriksel Parametrelerin Ölçümüne Neden İhtiyaç Duyarız?


Elektriksel parametrelerin başlıca ölçüm sebepleri;
 
► Arıza durumunda sistemi detaylı şekilde analiz edebilmek,
► Tüketilen enerji miktarını kayıt altında tutarak tüketim bedeli hesaplamak,
► Üretim sistemlerinin enerji üretim takibini yaparak ar-ge çalışmaları gerçekleştirmek,
► Elektrik enerjisinin kalitesindeki bozulmaları ve sebepleri tespit edebilmek,
► Cihazlarda gerçekleşebilecek beklenmeyen durumlarda sistemin durumunu izleyebilmek,
 
olarak sıralanabilir. Bu sebepler multimetrenin çeşidine ve kullanıldığı yere göre farklılık gösterebilir.

 
 
 

Multimetre Devreye Nasıl Bağlanır?


Multimetreler ile akım, gerilim, frekans ölçmek için aracı devreye bağlamak gerekir. Multimetreyi ölçmek istediğiniz hat üzerinden 3 faz akım ve 3 faz gerilim ölçümü için bağlamanız gerekmektedir. Bu bağlantıları yaptıktan sonra cihazın kurulumunu ve ayarlarını hızlı kurulum talimatından yardım alarak yapabilirsiniz.

 
Haberleşmeli model kullanıyorsanız modbus çevirici ile cihazınızı haberleştirebilir, ENTES.NET üzerinden ücretsiz olarak anlık izleme ve yapılandırabilirsiniz. 

 


ENTES EMM Serisi Multimetreler - Bağlantı Ayarları ve İlk Kurulum



 

 

Multimetre Çeşitleri

Multimetreler çalışma prensibine göre analog ve dijital olarak, montaj tipine göre ray montaj, pano montaj ya da pens multimetre gibi serbest tip olarak ayrıştırılabilir. Günümüzde analog multimetreler yeterli hassasiyeti ve pano içi kullanım imkanını sağlayamadığı için çok tercih edilmemektedir. Dijital multimetreler gerek hassasiyetleri gerekse de sistem içine kolay entegre olmaları sebebiyle tercih sebebidir.  Ayrıca birçok farklı parametrenin izlenmesini ve analiz edilmesini sağlarlar.

 

EMM Serisi Multimetre Özellikleri


EMM Serisi multimetreler; akım gerilim ve frekans gibi temel elektriksel parametreleri 3 faz için ayrı ayrı ve yüksek doğrulukla ölçme yeteneğine sahiptir. EMM serisi, özel olarak tasarlanan "Hayalet Ekran"ı ile Türkiye'de bu teknolojiye sahip ilk multimetre özelliğine sahiptir.

Klemens dahil 45 mm derinliğe sahip ince tasarım,
► Yüksek ölçüm hassasiyeti
► Hayalet ekran
► Güçlü kullanıcı deneyimi
► Etkin alarm yönetimi
► IOT uyumu
 


Dünyanın En İncesi: Dadece 45 mm Derinlik



 

Hayalet Ekran Nedir?


Hayalet ekran teknolojisi ile ekranda sadece ölçüm değerleri belirirken, hem şıklık hem de ortamda daha net ve anlaşılır gösterimler bir arada sunuluyor. 3 satır 4 Dijit ekran yapısı ile detaylı ölçüm gösterimi sağlanıyor. Sadece 45 mm derinlik ve alttan/üstten girişli özel ayrılabilir klemens yapısı ile en dar panolarda bile montaj kolaylığı sunuyor.


 

Multimetre Seçim Kriterleri


Multimetre seçiminde öncelikle karar verilmesi gereken kısım multimetrenin pano tipi mi yoksa ray tipi mi olacağıdır. Montaj tipi belirlendikten sonra seçilen montaj tipinin kataloğuna bakılarak istenilen kriterlere uygun multimetre seçimi gerçekleştirilir.

 


 
Katalog üzerinde 3 faz akım, gerilim, cosφ, frekans, nötr akımı, demand akım ve gerilimi, çalışma saati, RS-485 haberleşme gibi seçenekler bulunur. Dizayn edilen sistemin uzaktan izlenmesi gerekiyorsa buna uygun bir multimetre seçilir. İzlenecek sistemin önem ve karmaşıklığına göre gerekli olacak parametreler sisteme özel olarak belirlenmelidir. Sistemin yük değişkenliği, bu yüklerin kapasitif, endüktif yapısı, sisteme bağlı cihazların akım ve gerilim çalışma aralıkları, sistemin sürekliliğinin önemi gibi birçok kriter efektif bir seçim yapılabilmesi açısından değerlendirilmelidir.

Günümüzde doğru ekipman analizinin önemi giderek artmaktadır. Bir elektrik sisteminde gerçekleştirilen en ufak suistimal bütün bir yapının arızalanmasına yol açabilir. Doğru analiz yapabilmenin temelinde ise doğru analiz ekipmanını seçebilmek yatar. 

ENTES Webinar: Dünya’nın En İnce, Hayalet Ekranlı Multimetresi “EMM”




Kaynaklar:

► Entes
Atahan ZENGİN Atahan ZENGİN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar