elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Tavuk Yağından Biodizel Ürettiler

Kocaeli Üniversitesi biodizel çalışmalarına öncülük ediyor. Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Çanakçı ve Araştırma Görevlisi Ertan Alptekin’ in yürüttüğü çalışmalar sonucu tavuk yağı ve hayvan derisinden biodizel üretmeyi başardılar.



A- A+
29.12.2012 tarihli yazı 9387 kez okunmuştur.
Danışmanlığını A.B.D ‘ de biodizel üretim üzerine 8 yıllık bir çalışma yürütmüş olan Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Çanakçı yaptığı proje üzerine aynı bölümde araştırma görevlisi olarak çalışan Ertan Alptekin ise doktora çalışmasını yapıyor.
 
Yaklaşık 6 yıldır atık ve hayvansal yağlardan biodizel üretebilmek için çalışmalar yapan ekip sonunda Avrupa Birliği standartlarında biodizel üretmeyi başardı. Üstelik üretim için kullanılan ekipmanları da kullanılmayan eski ekipmanlardan oluşturdu. 
 
 


 
İzmit Belediyesi’ nin de büyük destek verdiği  projenin yürütücüsü Prof. Dr. Mustafa Çanakçı: ‘’ Kocaeli Üniversitesi son 6 yılı içinde biodizel ile ilgili önemli çalışmalar yapıyor. '' dedi.
 

Kocaeli Üniversitesi Biodizel Çalışmalarına Öncülük Ediyor

 
Üretilen biodizelin, 14214 standartlarına uygun olduğunu söyleyen Çanakçı şöyle devam etti: "Dünya çapında baktığımız zaman biodizel anlamında birkaç çalışmanın dışında çalışma yoktur. Dolayısıyla biz bu konuda öncü olduğumuzu söyleyebiliriz. Büyük çapta ürettiğimiz biodizel miktarı her bir reaksiyonda 100 litreyi bulmaktadır. Elde edilen yakıtlar otomotiv mühendisliği bölümünde motor testlerine tabi tutulmaktadır. Motor testleri genelde, motorun farklı yükler ve devirlerde test edilmesiyle, motor performansının ve emülsiyonlarının ölçümü ile ortaya çıkan performanslardır. Biodizeli genel olarak test ettiğimizde karşılaştırdığımız yakıt normal motorin ve eurodizel diye ifade ettiğimiz Avrupa Birliği standartlarına uygun dizel yakıtıdır."
 
Prof. Dr. Mustafa Çanakçı, biodizel için ülkemizdeki deri endüstrisinin çok uygun olduğunu ve bunun büyük bir potansiyel olduğunu söyledi. Çanakçı konuşmasında : ‘’ Ülkemizdeki atık deri yağı potansiyelini incelediğimizde; özellikle deri endüstrisinin gelişmiş olduğu bölgelerde çok iyi bir potansiyel olduğu ortaya çıkmaktadır. İstanbul Deri Organize Sanayi' nde bu potansiyel belli miktarda bulunduğu için, oradaki işletme yönetimi ile irtibata geçtik. Bu irtibatın sonucunda bir kısım atık yağları bize temin ederek, bunlar üzerinde test yapmamız sağlanmıştır."
 
Üretilen biodizelin İzmit Belediyesi' nin kullandığıbir araçta test edildiğini ve bir problem yaşanmadığını söyleyen  Çanakçı, sözlerine şöyle devam etti: "Özellikle bitkisel atık yağlarda tamamen AB standartları sağlanmaktadır. Yalnız atık hayvansal yağların kullanımında donma noktası bir miktar daha yüksek olduğundan dolayı, donma noktası biraz daha yüksek bir değer sergilemektedir. Bunu düşürmek için ise bir kısım katkı maddelerinin üzerinde çalışmak gerekir. Ancak şunu belirtmek gerekir ki; AB standartlarında, donma noktası ile ilgili bir standart yoktur. Bu standart sadece bölgeden bölgeye değişen bir değerdir." dedi.
 
Bu buluş sayesinde halkımıza tavuk atıklarından yaptıkları, salam sosis gibi yiyecekleri yedirenlerinde önüne geçilmiş olacak.
Çağdaş Ozan Pamuk Çağdaş Ozan Pamuk Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.