elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Telekomünikasyon:
NGN Mimarisi |
Elektrikport Akademi

Next Generation Network (NGN) servis bazlı açık ve entegre bir şebeke mimarisinin adıdır. Next Generation Network (NGN) servis bazlı açık ve entegre bir şebeke mimarisinin adıdır.



A- A+
29.10.2012 tarihli yazı 24341 kez okunmuştur.
Next Generation Network (NGN) servis bazlı açık ve entegre bir şebeke mimarisinin adıdır. NGN mimarisinde çağrı kontrolü ve taşıyıcı şebeke birbirinden ayrılmıştır. Aynı zamanda çağrı kontrolünün servis katmanından ayrılması ile de, alt şebekelerden bağımsız servisler sunulabilir.NGN mimarisi ses, data, faks ve video servislerinin entegre olabilmesine imkan tanıyan bir yapıdadır.
NGN Dört Katmandan Oluşur.

Erişim Katman
Taşıyıcı Şebeke Katman
Çağrı Kontrol Katmanı
Servis Yönetim Katmanı
 
                                                                                                                                     Şekil1: Core Packet Network
 
NGN mimarisinde çağrı kontrol katmanında bulunan Softswitch; ses ve data servislerinin verilmesinde merkezi kontrol noktası olarak çalışır. Softswitchler, Çağrı kontrolü ile erişim katmanındaki elemanları yöneterek çağrıların kurulması ve yönlendirilmesini, ücretlendirme  ile üzerinden verilen tüm hizmetlerin ücret bilgilerinin tutulması ve istenilen yere aktarılmasını, Bağlantı Yönetimi ile kendine bağlanan elemanların kayıt ve kaynak yönetiminin yapılmasını sağlamaktadır.
 

 
Şekil2: Soft Switch desteklediği geniş protokol kümesi ile ; NMS sistemlerine ,diğer NGN operatörlerine, PSTN şebekelerine ve geniş bir IP bazlı ürün yelpazesine direk bağlanabilmektedir.
 

 
Şekil3: Erişim Katmanın da yer alan MediaGateway; TDM bazlı PSTN şebekesinin IP bazlı NGN şebekesi ile kontrol edilmesini sağlamaktadır. TDM Switchler  MGW ler de sonlandırılıp,TDM-IP dönüşümü sağlanmakta ve Kontrol SS tarafından yapılmaktadır.

 

 
Şekil4: Erişim Katmanında bulunan Signalling Gateway TDM mimarinin sinyalleşme protokolü olan SS7 verilerinin IP dönüşümünü gerçekleştirmektedir. SIGTRAN ile taşınan sinyaller SS e ulaştırılıp kontrolün yapılması sağlanmaktadır.

 

 


SBC(Session Border Controller)


SBC(Session Border Controller) IP - IP ağ sınırlarına yerleştirilerek; Operatörü ile abone arasındaki veya iki servis sağlayıcı arasında, emniyet, servis garantisi ve hukuksal yasaklama  fonksiyonlarını yerine getirir.


Kaynak: Huawei
 

Osman Kemal Dağ Osman Kemal Dağ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar