elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yangın Çıkaran Su

Yangını söndürmek için su kullanırız. Peki ya tersini düşündünüz mü? Sudan ateş çıkar mı? Uluslararası Uzay İstasyonu Astronotları yerçekimi olmayan bir ortamda sudan yangın çıkarmaya çalışıyorlar. Bunu nasıl yapıyorlar? Sudan nasıl yangın çıkar? Cevapları haberimizin devamında.



A- A+
14.01.2014 tarihli yazı 7964 kez okunmuştur.
Yangını söndürmek için suyu kullanırken, Uluslararası Uzay İstasyonu Astronotları bu durumun tersini yapan suyun özel bir hali üzerinde çalışıyorlar. Suyun öyle bir noktası var ki yangın çıkarıyor.

ABD, Cleveland Glenn Araştırma Merkezi’nde araştırmacı  Mike Hicks’e göre "Supercritical Water" denilen suyun özel bir hali var. Su, 217 atmosfer basınçla sıkıştırıldığında superkritik halini alıyor ve 373 dereceden (kritik nokta) daha fazla bir sıcaklığa kadar ısıtılıyor. Bu şartlar altında su, bildiğimiz maddenin 3 halinden (katı, sıvı ve gaz) başka bir hal alıyor. Bu durumda suyun gazımsı sıvı durumuna geliyor ve organik bir maddeyle karıştırıldığında bir kimyasal reaksiyona ve oksitlenmeye maruz kalıyor.


 



► İlginizi Çekebilir: Mars'ta İçilebilir Su Bulundu
 

Mike Hicks yaptığı açıklamada “ Kritik noktanın üzerinde bir noktada suyu sıkıştırdığımız zaman suyun süperkritik hali hidrokarbon bağlarını kırıyor. Sonra da oksijen ile reaksiyona girerek yanma reaksiyonu oluşturuyorlar.” dedi. Aslında bu, sıvı karışımlarının ve toz haline getirilmiş katıların (bulamaçların) tutuşarak H2O ve CO2 üreten yanmanın bir biçimi anlamına geliyor. Fakat  yanma sürecinde meydana gelen hiçbir toksik ve zehirli bileşen olmuyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu ve Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) bu durumu kendi lehlerine çevirme amacındalar. Uzaya gönderdikleri uzay mekiklerinde çöpleri uzayın boşluğuna veya yörüngeye atarken bu durumu kullanarak daha verimli yollarla çöplerin yok edilmesini hedefliyorlar. Hem çöpler daha hızlı ortadan kalkacak hem de duman ve alev gibi zehirleyici maddeler ortaya çıkmayacak. 


 
Reaksiyonda tek sıkıntılı durum suyun tuz üretmesi. Yani su kritik noktaya ulaştığında tuz çökeltisi oluşturuyor. Bu durum metalik bileşenlerin zamanla paslanmasına neden oluyor.  Özellikle uzay mekiklerinin sistem borularının paslanmasına sebep olabilir.

Hala bu çalışmanın geliştirilmesi için alınacak çok yol var. Suyun süperkritik durumu üzerinde çalışmalar devam ediyor. Önümüzde yıllarda olumlu şekilde cevap alınacağına inanılıyor.


Suyun nasıl süperkritik halini aldığını, reaksiyonların nasıl gerçekleştiğini ve kullanım alanlarını görmek için aşağıdaki videomuzu izleyebilirsiniz.










Kaynak


► redorbit.com
Çağın Özçivit Çağın Özçivit Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.