elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Enerji Sistemleri Mühendisliği

Uzun ve yorucu bir üniversite hazırlık maratonundan sonra zor bir tercih dönemi üniversite adaylarını beklemekte. Farklı ve yeni bölümler adaylar için mesleki hayatta birçok sektörün kapılarını açmakta. Bunlardan birisi ise gelecekte daha da yıldızı parlayacak olan enerji sistemleri mühendisliğidir. Bu yazımızda enerji sistemleri mühendisliğini sizin için tanıttık.



A- A+
08.07.2013 tarihli yazı 54765 kez okunmuştur.
Dünya üzerinde nüfusun giderek artması,sanayi ve teknolojinin büyük bir hızla gelişmesi enerjiye olan talebi artırmıştır. Bunun yanında petrol,doğalgaz gibi fosil yakıtların ömrünün azalması alternatif ve yeni enerji kaynaklarına yönelimi zorunlu kılmıştır. Günümüz dünyasında enerji konusu bütün ülkelerin  kalkınma planlarında ilk sırada yer almaktadır.
Ulusal ve uluslararası düzeyde bu denli önemli bir konunun teknolojik,hukuksal,ekonomik,sosyal ve teknik süreçlerini yönetecek bu konuda uzmanlaşmış insanlara ihtiyaç gelecek yıllarda daha da artacaktır. Enerji sektörünün sorunlarını çözecek,bu sektöre yön verecek bu kişiler, spesifik mühendislik derslerini alarak enerji sektörü konusunda daha deneyimli ve uzman olacak enerji sistemleri mühendisleri olacaktır.
 
 

Enerji Sistemleri Mühendisi Kimdir?

Her türlü enerji/güç kaynağının kaliteli,sürekli,düşük maliyetli,çevreye uyumlu  şekilde üretilmesinden,son kullanıcıya sunulması ve ekonomik olarak kullanılması süreçlerini planlayan,projeler geliştiren,uygulayan,ulusal ve global strateji geliştiren mühendistir.
 
 

Enerji Sistemleri Mühendisi Ne İş Yapar Nerelerde Çalışır?

Enerji sistemleri mühendisi yukarıda belirttiğimiz tanımların yanında bir şirkette,bir fabrikada veya herhangi bir kuruluşta enerji yönetimi,enerji ekonomisi,enerji verimliliğini sağlama enerji sektörünün hukuk boyutundan her türlü ar-ge çalışmasına kadar birçok departmanda görev alabilirler. Kamu kurum ve kuruluşlarının yanında özel sektörde de birçok iş imaknı mevcuttur. Sonuçta ülkemizde enerji sektörü gelişen ve büyüyen bir dokuya sahip. Bu konuda yetişmiş eleman ihtiyacı şirketler tarafından sürekli dile getirilmektedir. Özellikle yenilenebilir enerjinin ön plana çıktığı günümüzde enerji sistemleri mühendisliği daha da parlak bir meslek olarak karşımıza çıkacaktır.
 
 

Yalova Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği

2008 yılında bütün illerde üniversite kurulması kararı meclisten geçtikten sonra bu kararla birlikte aynı tarihte  Yalova Üniversitesi kurulmuştur. Melez mühendislik dalları açarak sektörün ihtiyacını gidermeyi hedefleyen Yalova Üniversitesi, Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümünü açarak bu bölümü açan ilk devlet üniversitesi olma unvanını kazanmıştır.
 

 
2008 yılında 55 öğrenci alımı gerçekleştiren üniversite ileriki yıllarda bu kontenjanı artırmayı hedeflemektedir.Bölüme girmeye hak kazanan öğrenciler 1 yıl İngilizce hazırlık eğitimi ve 4 yıllık lisans eğitimini tamamlayarak Enerji Sistemleri Mühendisi unvanına sahip olurlar.Bölgesel açıdan Yalova ; İstanbul,Bursa,Kocaeli gibi Türkiye’mizin en büyük sanayi şehirleri arasında köprü konumundadır. Üniversitenin yeni olması nedeniyle birtakım teknik ve akademik eksiklikler mevcuttur. Fakat varolan akademik kadro oldukça kaliteli bir eğitim vermek için çaba harcamaktadır. Bunun yanında gerek yurtiçi gerek yurtdışındaki üniversiteler ile ikili anlaşmalar sürdürülmektedir. Kısacası bölümün amacı:
Enerji sektörünün ve yan kuruluşlarının yetişkin personel ihtiyaçlarını da dikkate alarak, gerekli bilgi donanımına sahip, çalışacağı sektöre çok kısa sürede uyum sağlayabilen, grup çalışmasına uyumlu, grup liderliği yapabilecek, bilgilerini sürekli yenileyen düşüncesi hür ufku hür mezunlar yetiştirmektir.  
Yunus Emre Sarıbuğa Yunus Emre Sarıbuğa Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.