Marie Curie |
Bilim Uğruna Kaybedilen Bir Hayat
Nobel Ödülü alan ilk kadın, bu ödülü iki kere kazanan ilk kişi olan Radyolojinin Kraliçesini doğum gününde saygıyla anıyoruz.
07.11.2012 tarihli yazı 37687 kez okunmuştur.
Marie Curie
Polanya asıllı Fransız kimyager ve fizikçi olan Marie Curie (doğum adıyla Marie Salomea Skdowska), radyoaktivite konusunda yaptığı çalışmalarda iki kez Nobel Ödülü almıştır, kendisi bir çok bilim insanına örnek olmuştur. Nobel Ödülü’nü ilk alan kadın ve bu ödülü iki kere alan bilim insanıdır. 1903 Fizik Nobel Ödül’ü ve 1911 Kimya Nobel Ödül’ünün sahibi ve Radyoloji Biliminin kurucusudur. Toryumun radyoaktif özelliğini bulması ve radyum elementini ayrıştırması en önemli çalışmalarındandır.
Doğumundan-Ölümüne
Çocukluğunun ilk yılları ailesinin durumu
7 Kasım 1876'da Polonya’nın başkentinde dünyaya gelen Marie, Polonya için hiçte kolay bir zaman diliminde yaşamayacaktı. Babası (Wladislaw Sklodowski) Varşova Lisesi’nde fizik ve matematik öğretmeni iken annesi (Bronislawa Sklodowski) yatılı kız yurdu müdürüydü. Ailesi annesinin müdürlük yaptığı yurtta kalıyordu. Kaldıkları yer çok kalabalık bir yerdi.Marie’nın 1 erkek (Joseph) ,3 kız(Sofia, Hela, Bronya) , 4 kardeşi vardı. Kendisi ve kardeşleri sınıflarını başarıyla bitirdiler.
Gençlik Dönemleri ve Polonya'nın durumu
Marie’nin anne babası eğitime ve kültüre çok önem veren kişilerdi ancak mali yetersizlikleri vardı. Marie aslında hiçte rahat bir gençlik geçirmemişti. Kardeşleri Sofia ve Bronya tifüse yalandı. Sofia Ocak 1876’da öldü.Bronya iyileşti. 2 yıl sonra da annesini veremden dolayı kaybetti. Marie gençlik yıllarındayken yaşadığı Varşova, Rus (Rus Çarı II Aleksander) yönetimindeydi. Kadınların teknik eğitim alması ve üniversitesi okuması için ancak yurtdışına çıkmaları gerekiyordu. Marie veKardeşi Bronya çalışıp para biriktiriyorlardı. Bronya Sorbonne’de tıp eğitimi almaya başladı. Mezun olduktan sonra Marie’ye matematik ve fizik eğitimi alması için yardım etti. Varşova’da Endüstri ve Tarım Müzesi adı altında gizlice eğitim veren Polonya okullarında eğitim aldı. Ta ki önce ablasının yanında kalarak daha sonrada küçük bir tavan arasında yaşayarak eğitim alacağı Paris’e gitti (3 Kasım 1891) ve 1.5 yıl sonunda sınıfının birincisi olarak fizik derecesini aldı.
Kariyeri ve evleneceği adamla tanışması
1894 yılında da ikinci derecesin olan matematiği de bitirdi. Bir sonraki hedefi işi öğretmenlik diploması alıp Varşova’ya dönmekti.Piezoelektriği kardeşiyle birlikte keşfeden Pierre Curie ile bir bilim insanı vasıtasıyla 1894’te tanışan Marie, ortak bilimsel ilgilerinin ve hayat görüşlerinin katkısıyla birbirlerine bağlandılar ve Temmuz 1895 yılında evlendiler. Marie Sklodowski bu tarihten itibaren Marie Curie adını aldı. Pierre Curie, Endüstri Fizik ve Kimya Okulu laboratuvarının başkanıydı.
Çalışmaları, Eşi ve Çocuğunu
1896 yılında öğretmenlik diplomasını aldıktan sonra 1897’de Henri Becquerel’in duyurduğu, uranyum tuzlarının yaydığı, sonraları radyoaktivite olarak adlandırılacak ışın üzerine detaylı araştırmalar başlattı. Fakat o yıl ilk kızı Irene’in dünyaya gelmesiyle çalışmalarına ara vermesi gerekti. 1898 başlarında çalışmalarına hız veren Marie toryumunda bu ışınları yaydığını farketti. Bu noktada eşi Pierre de kendi çalışmalarını bırakarak Marie’ye yardım etmeye başladı. Bu arada Becquerel, iki farklı uranyum mineralinin daha aktif olduğunu keşfetti.
Polonyumu buldu
Temmuz 1898’de Maria ve eşi Pierre Currie polonyumu bulduklarını duyurdular.(ismini Marie’nin vatanı Polonya’dan gelmedi) Polonyum, uranyumun radyoaktif bozunmasından ortaya çıkan yeni bir radyoektif elementtir.
Nobel Fizik Ödülünü Aldı
1903’te Marie doktorosunu verdi ve Fransa'da gelişmiş bilim alanında doktora unvanı alan ilk kadın oldu. Radyoaktif konusundaki çalışmalarıyla kocası ve Becquerel ile paylaştığı Nobel Fizik Ödülü’nü alarak, tarihte Nobel Ödülü alan ilk kadın oldu.
Kocasını Kaybetti
Marie Curie'nin aldığı Nobel Ödülü Diploması 1904 Marie Sevr'deki bir kızlar okulunda fizik öğretmenliği yapmaya başladı. Marie ve Pierre, radyasyondan kaynaklanan rahatsızlıklar geçirmeye başladılar. Radyumun dokuya verdiği zarar, araştırmacılar tarafından kabul edilmeye başlanmıştı. Aynı zamanda, radyumun etkisinin kötü dokulara uygulanarak tedavide kullanılabileceği fikri de doğmaya başlamıştı 19 Nisan 1906'da Pierre Curie bir at arabasının çarpması sonucu öldü. İki çocuğu ile dul kalan Marie, kocasının Sorbonne'daki öğretmenlik görevini sürdürdü ve 1908'de Sorbonne'daki ilk kadın profesör oldu.
2 kez Nobel Ödülü Alan Tek Kadın
1911 yılında radyum ve polonyumun keşfi ve araştırılmasındaki rolünden ötürü Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü. Böylece tarihte iki Nobel ödülüne sahip ilk kişi oldu. Halen 2 Nobel ödülüne sahip tek kadındır. Yaptığı çalışma bir elementin radyoaktif işlemlerden sonra başka bir elemente dönüşebileceğini gösteriyordu. Bu başarılarının yanı sıra kişisel saldırılara maruz kaldı.
Çalkantılı Dönemleri Oldu
Aralık 1911'de Marie Curie, Nobel ödülünü almadan önceki konuşmasında Pierre Curie'nin yardımlarını küçümsemediğini de belirterek, radyoaktivitenin atomun bir özelliği olduğu hipotezinin kendi çalışması olduğunu duyurdu. Fransa’ya geri dönen Marie Curie, çalkantılı geçen yılın etkisi ile depresyona girdi.
Paris Radyum Enstitüsüne Müdür Oldu
1914 yılında Paris Üniversitesinde Radyum Enstitüsü kuruldu ve Marie Curie ilk müdür olarak atandı. Hayatı boyunca radyumun tıptaki önemine dikkat çekti. I.Dünya Savaşı sırasında taşınabilir röntgen cihazları yaparak, kızı Irene ile birlikte, genç kadınlara teknolojisini öğretti. Ayrıca fizik tedavi uzmanlarına savaş ortamında radyoloji ekipmanını nasıl kullanacaklarını gösterdiler. Bu esnada yüksek dozda radyoaktif ışına maruz kaldılar.
Kendine verilen Ödülle Laboratuvar Kurdu
1920'li yıllarda bilime katkısını sürdürdü. Varşova’daki Radyum Enstitüsü'nün kurulmasında önemli rol oynadı. Başkan Herber Hoover’ın kendisine verdiği 50.000 dolar ödülle Varşova'da yeni kurulan laboratuvara radyum aldı.
Kan Kanserinden Öldü
1934 yılında Fransa'nın Savoy kentinde kan kanserinden öldü. Hastalığı, aşırı dozda radyasyona maruz kalmasına bağlandı. Bu yüzden ona "bilim için ölen kadın." denildi. Radyoaktivite çalışmalarından dolayı, radyoaktivite birimine "cruie" denilmektedir. Ölümünün ardından Sceaux'taki aile mezarlığına gömülmüş ancak,
Mezarı Ulusal Anıta Taşındı
20 Nisan 1995'te Marie Curie'nin ve kocasının mezarları Fransa' nın ulusal anıt mezarı olan Panthéon'a taşındı. Marie Curie başarılarından dolayı bu şerefe layık görülen ilk kadındır. Curie'nin not defterleri o kadar radyasyona maruz kalmıştır ki, kurşun kaplı bölmelerde tutulup radyoaktif koruma altında incelenebilmektedir.
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
ANKET