elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Aydınlatma Kontrol Sistemleri |
2. Bölüm

Aydınlatma ürünlerindeki her gelişme beraberinde bu ürünlerin doğru şekilde kontrol edilmesi ve aydınlatma sistemlerinin kurulmasını gerektirmektedir. Artık aydınlatma sistemlerinde enerji verimliliği, estetik ve kontrol edilebilirlilik gibi özellikler de aranmaktadır.



A- A+
27.04.2011 tarihli yazı 13585 kez okunmuştur.

ESTETİK

Mekanların aydınlatılmasında kullanılan değişik tiplerdeki aydınlatma armatürlerini, kullanım amaçlarına ve aydınlattığı nesnelere göre gruplara ayırarak bir dimmer sistemi vasıtasıyla ışık seviyeleri %1 ile %100 aralığında ayarlayarak, mekanlarda daha estetik ortamlar oluşturabilir. Vurgulanması gereken öğeleri daha ön plana çıkaracak ışık senaryoları oluşturulabilir. Otel, restaurant, müze, cafe ve toplantı salonları gibi dekorasyonun önemli olduğu mekanlarda, dimmer sistemleri de dekorasyonun bir parçası gibi düşünülebilir.



ESNEKLİK

Aydınlatma otomasyon sistemleri, bağlı bulundukları aydınlatma devrelerinin tamamına, herhangi bir enerji kablosu kullanmadan sadece haberleşme kablosu ile merkezden veya istenilen bir noktadan kumanda edebilmesinden dolayı, aydınlatma kontrolü ihtiyaçlara göre çok değişken bir şekilde yapılabilir. Bu işlem özellikle iş yerleri, oteller, fabrikalar gibi büyük yerlerde aydınlatma kontrolünü çok basit ve esnek hale getirir.


Aydınlatma otomasyon sistemlerinde, aydınlatma kontrolü her mekanın yapısı, özellikleri ve ihtiyaçları doğrultusunda bir yazılım ile o mekana en uygun kumanda sistemi oluşturulmasından dolayı, mekan içerisinde yapılacak herhangi bir değişiklik veya ortaya çıkabilecek yeni kumanda ihtiyaçlarını sadece yazılımda yapılacak değişiklikler ile sağlayabilir. Ayrıca bu sistemler içerisinde kullanılan kumanda anahtarının üzerinde bulunan her buton, veya sisteme haricen bağlanabilecek butonlar, çok değişik fonksiyonlara göre programlanabilir.


Anahtar Fonksiyonu

Belirli bir zone veya zone gurubu için hazırlanmış kumanda programının, butona ilk basıldığında devreye girmesi, aynı butona ikinci kez basıldığında ise devreden çıkmasıdır.


Tek Fonksiyon

Belirli bir zone veya zone grubu için hazırlanmış kumanda programının, butona basıldığı anda devreye girmesi ve aynı zone veya zone grubu için hazırlanmış başka bir program butonuna veya OFF butonuna basıldığı anda işlevini yitirmesidir.


Çift Fonksiyon

Butona basılı tutulduğu süre için bir kumanda programının, buton serbest bırakılınca başka bir kumanda programının devreye girmesidir.


Ardışık Fonksiyon

Herhangi bir butona birden fazla sayıda kumanda programı yapılması, dolayısı ile butona her basıldığında bir sonraki programın aktif hale gelmesidir.


Otomatik Ardışık Fonksiyon

Herhangi bir buton için hazırlanan programların butona bir kez basıldıktan sonra, önceden ayarlanmış olan zaman aralıkları çerçevesinde birbiri ardına otomatik olarak devreye girmesidir.


Master Dim

Aydınlatmaya ilişkin herhangi bir zone veye zone grubunun bağlı bulunduğu butona, sürekli basılarak ışık seviyesinin azaltılması yada arttırılmasıdır.


Cycle Dim

Aydınlatmaya ilişkin herhangi bir zone veya zone grubunun, butona sürekli basıldığı süre boyunca ışık seviyesinin arttırılması, ara verilip tekrar basıldığında azaltılması, butona yapılacak kısa dokunuşlarda ise ışıkların yanması ve müteakip kısa dokunuşta sönmesi gibi değişik fonksiyonları içerir.


Koşullu Fonksiyon

Herhangi bir buton için üzerinde zamanın konumu, sisteme bağlı herhangi bir ünitenin konumu veya herhangi bir kumanda anahtarını referans alarak koşullu olarak program yapılmasıdır.


Şekil 1: Toplantı Odası Aydınlatması


Şekil 2: Görsel Sunum


Şekil 3: Video Konferans
 


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar