elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Baralar ve Bara Sistemleri |
2. Bölüm

Fabrikalar, iş merkezleri, atölyeler, alışveriş merkezleri ve bunun gibi birçok alanda tesis içi elektrik enerjisinin dağıtımını sağlayamaya yarayan bara sistemlerine busbar sistemleri denir. Son dönemde oldukça popüler olan bu sistemler kolay montaj, hızlı ve etkin enerji iletimi, güvenlikli yapısı ile birçok tesisin tercihi olmuştur. Yapıları, kalın kesitli birçok kablodan kurtaran bu sistemi sizler için inceledik.



A- A+
24.02.2014 tarihli yazı 16509 kez okunmuştur.
Busbar bara sistemleri, elektrik enerjisinin tesis içinde dağıtımını sağlayan modüler bara sistemleridir. Bu sistemlerde baraların genel özelliklerinde bahsettiğimiz gibi alüminyum ve bakırdan oluşurlar. Busbar sistemleri, muhafazası için galvaniz saçtan oluşan gövdeden ve bu gövde içerisinde izole edilmiş baralardan oluşur. İstenilen noktalardan çıkış kutuları ile kesinti yaşamadan enerji alabilme imkanına sahip olan busbar sistemleri, klasik kablo ile dağıtım sistemlerine göre daha çok tercih edilir. Busbar sistemleri galvaniz saçtan yapıldığı için elektriksel ve mekanik dayanımı oldukça yüksektir. Busbar kanal sistemleri ilk olarak 1940’lı yıllarda Amerika’da, yüksek katlı binaların ve üretim fabrikalarındaki ihtiyaçtan dolayı ortaya çıkmıştır.
 



►İlginizi Çekebilir: Enerji Kabloları ve Seçim Kriterleri

 
Neden Busbar Sistemleri ?

Trafo-Pano bağlantılarında, kolon hatlarında, fabrikaların içinde enerji dağıtımlarında var olan yüksek akımların taşınması, çok kalın kesitli, birden çok kablonun paralel bağlanmasıyla sağlanırdı. Bu klasik sisteme bakıldığında kabloların taşınması, şaft boşluklarına yerleştirilmesi, pano ve şalter bağlantıları ve yeni ihtiyaçlara göre bu hatların yeniden şekillendirilmesinin oldukça zor olduğu görülür. Bununla birlikte bu klasik sistemde arıza oluşumunun sık sık yaşanması ve arızanın giderilme işlemleri de oldukça zorlayıcıdır. Öyleki üretim sektöründeki fabrikalar bu klasik sistemde oluşan arızadan dolayı sık sık enerji kesintisi yaşarlar. Bu tür fabrikalarda yaşanabilecek en önemli olumsuzluktur. Bütün bunların yanında bu sistemlerin yüksek maliyeti ve istenilen yerden akım alınamaması da oldukça olumsuz bir durumdur. İşte bütün bu olumsuzluklar modüler busbar enerji dağıtım sistemleri ile çözülmüştür. Busbar sistemi; elektrik iletim ve dağıtımında kolay montaj, uzun ve ekonomik ömür, daha az hat sonu gerilim düşümü, mekanik ve termik dayanıklılık, güvenlik, çıkış alma rahatlığı ve opsiyonu sağlar. 
 


 
►İlginizi Çekebilir: Elektrik Dağıtım Şebekeleri
 

Busbar Sistemlerinin Avantajları

►Busbar sistemi dışarıdan bir yangına maruz kaldığında zarar görmez ve alev almaz.
►Montajı çok basittir. Kablolu sisteme göre montajda % 60 tasarruf sağlar.
►Sistemde hareketli kablo bulunmadığından kabloya bağlı arıza ve kaza ihtimallerini ortadan kaldırır.
►İşletmede her türlü değişikliğe ve sistem üzerinde ek bir bağlantı yapılabilme olanağı barındırır.
►Tesis içerisindeki cihazlara enerji iletimini anında sağlamak mümkündür.
►Basit bir şekilde projelendirilmesi yapılabilir.
►Modüler sistemi sayesinde kolayca sökülüp takılabilir, bütünüyle başka bir yere taşınabilir.
►Ek noktalarından veya çıkış prizlerinden akım alma imkânı verir.
 


Busbar Güç Dağıtım Sistemleri


►İlginizi Çekebilir: Enerji İletim Hatları | 1.Bölüm
 
 
Busbar Sistemlerinin Kullanım Alanları

Busbar sistemleri büyük sanayi tesisleri, tekstil ve konfeksiyon sektörü, otomotiv sektörü, oteller, alışveriş merkezleri, gökdelenler, atölyeler başta olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır. Özellikle otomotiv sektöründeki punto kaynak makinelerini beslemede, trafodan ana pano beslemesinde, aydınlatma dağıtımlarında sıklıkla kullanılırlar.



Kaynak:

► Megep
► Emo

 

Ahmet Gökhan Seyrek Ahmet Gökhan Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar