elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

BITE5 Akü Test Cihazı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

BITE5 ve BITE5 Advanced akü test cihazları; kurşun asit (VLA ve VRLA), NiCd ve lityum iyon akülerin sağlık durumunu hızlıca değerlendirmek için basit testler gerçekleştirmenizi sağlar. Her iki cihaz da kullanımı kolay bir dokunmatik ekran arayüzüne sahiptir ve bir yük bankasıyla birlikte kullanıldığında empedans testi ve deşarj testini destekler. Bu içerikte "Akü Test Cihazları" ile ilgili sıkça sorulan soruları bulabilirsiniz.



A- A+
12.12.2024 tarihli yazı 839 kez okunmuştur.

Empadans Neden Ölçülmeli?


Akü eskidikçe özellikleri değişir. Kurşun asit akülerde plakalar korozyona uğrar ve sülfatlanır. Sızdırmaz akülerde elektrolit kurur. Lityum iyon akülerde SEI birikerek kapasitif sönümlenmeye neden olur. Bu aküler kimyasal olarak değiştikçe iç empedansları da değişir. Herhangi bir cihaz tarafından yapılan ohm testi kalan kapasiteyi göstermez; bunu yalnızca bir deşarj testi gösterebilir. Ancak deşarj testi uzun ve pahalıdır, bu nedenle yalnızca birkaç yılda bir gerçekleştirilir. Aküler bu zaman dilimi içinde arızalanabilir. Empedans testi, arızalanan aküleri belirtecek hızlı ve kolay çevrim içi testler sağlar. Kötü durumdaki bir akü dizide bir yük görevi görerek bitişik akülere zarar verebileceği için bu durum tüm diziyi kurtarabilir.
 

Akü Üreticileri Garanti Amacıyla Empedansı Kabul Ediyor mu?


Birçok üretici artık taban çizgileri oluşturmak için empedans değerleri yayınlamaktadır. Her yıl çok sayıda akü satın alan birçok büyük kuruluş, garanti ve değiştirme amacıyla, akü satın alma teknik özelliklerine yüzde olarak empedans artışlarını yazmaktadır.




 

Empedans Okumaları Hangi Sıklıkla Alınmalıdır?


Empedans okumalarının sıklığı akü tipine, tesis koşullarına ve önceki bakım uygulamalarına göre değişir. IEEE Önerilen Uygulamaları altı aylık testler önermektedir. Bununla birlikte Megger, önceden kestirilemeyen tabiatları nedeniyle VRLA akülerin üç ayda bir ölçülmesini ve NiCd ve sulu kurşun-asit aküler için de altı ayda bir ölçüm yapılmasını önermektedir.
 

Akünün Kuruması Nedir?


Kuruma; aşırı ısı (uygun havalandırma olmaması), (yüksek dahili sıcaklıklara neden olabilen) aşırı şarj ve yüksek ortam (oda) sıcaklıkları vs. nedeniyle meydana gelen bir olgudur. Yüksek dahili sıcaklıklarda sızdırmaz hücreler basınç tahliye valfi (PRV) aracılığıyla hava alır. Yeterli elektrolit havalandırıldığında cam keçe artık plakalarla temas halinde olmaz; böylece dahili empedans artar ve akü kapasitesi azalır. Bazı durumlarda PRV çıkarılabilir ve damıtık su ilave edilebilir (ancak PRV'nin sökülmesi garantiyi geçersiz kılacağından sadece en kötü durum senaryolarında ve yetkili bir hizmet şirketi tarafından yapılmalıdır). Bu arıza modu, empedans testi ile kolaylıkla saptanabilir ve VRLA akülerin daha yaygın görülen arıza modlarından biridir.
 

Sulu Kurşun Asit Aküler için Önerilen Test Uygulaması Nedir?


IEEE 450-2002, "Sabit Uygulamalara Yönelik Havalandırmalı Kurşun Asit Akülerin Bakımı, Testleri ve Değiştirilmesi İçin IEEE Önerilen Uygulamaları" standardında, akünün koşulunu doğrulamak için yapılması gereken ölçümlerin sıklığı ve tipi açıklanmaktadır. Testlerin sıklığı aylık ile yıllık arasında değişir. Aylık testlerin bazıları dizi gerilimi, görünüm, ortam sıcaklığı, tampon akımı vb. içerir. Üç aylık testler özgül ağırlık, hücre gerilimi ve sıcaklığı içerir (hücrelerin ≥%10'luk temsili bir örneğinde). Yıllık testler tüm dizide yapılır. Ayrıca akü rafının topraklamaya olan direnci ve hücreler arası bağlantı direnci de ölçülmelidir. Periyodik testler ve akü kullanımı (döngü geçmişi) sırasında ölçülen değerlere dayalı olarak başka testlerin yapılması gerekebilir.


 

Sızdırmaz Kurşun Asit Aküler için Önerilen Test Uygulaması Nedir?


IEEE 1188-1996, "Sabit Uygulamalara Yönelik Valf Ayarlı Kurşun Asit Akülerin Bakımı, Testleri ve Değiştirilmesi için IEEE Önerilen Uygulamaları" standardında, önerilen testler ve sıklıkları tanımlanır. VRLA hücreleri, tesisatın kritiklik seviyelerine göre sınıflandırılmıştır. Testlerin sıklığı ve tipi akünün seviyesine göre değişmektedir.



 

Nikel Kadmiyum (NiCD) Aküler için Önerilen Test Uygulaması Nedir?


IEEE 1106-1995, "Sabit Uygulamalara Yönelik Havalandırmalı Nikel Kadmiyum Akülerin Kurulumu, Bakımı, Testleri ve Değiştirilmesi için IEEE Önerilen Uygulamaları" standardı, sulu kurşun asit akülere yönelik IEEE 450 ile benzer uygulamalar içermektedir.
 

Deşarjı Testi Sırasında Neden Empedans Testi Yapılmalı?


IEEE, deşarj testi yaparken her bir hücre gerilimini test boyunca birden fazla kez ölçmenizi gerektirir. Hücre gerilimini ölçmek için BITE5'in kullanılması size aynı zamanda empedansı ölçme avantajı sağlar. Empedans testinden elde edilen ekstra verilerle, test sırasında gerilim sınırına ulaşmamış olsalar bile hangi hücrelerin arızaya daha duyarlı olduğunu görebilirsiniz. Buna ek olarak, tam yüklü hücrelerden alınan ve deşarj testi süresince ve testin sonunda hücrelerden alınan empedans verileriyle, taban çizgisi empedans verileri geliştirebilirsiniz. Taban çizgisi verileriyle, test edilen akü şarj ünitesi ve onun belli hücre türlerinde gelecekteki empedans testleri için başarılı/başarısız sınırlarınız olacaktır.



BITE5; kurşun asit, NiCD ve lityum iyon aküleri ölçmek için tasarlanmıştır. Bu tür aküler alt istasyonlarda, telekom, UPS, veri merkezlerinde, güneş enerjisi ve rüzgâr uygulamalarında bulunabilir.


 

Neden Dalgalanma Gerilimi Değil Dalgalanma Akımı Ölçülmelidir?


Isı üreterek akünün ömrünü azaltan, dalgalanma akımıdır. 10°C'lik bir artış, akünün ömrünü yarıya indirir. Şarj cihazı ve UPS üretenler gibi bazı ekipman üreticileri dalgalanma sınırlarını volt cinsinden listeleyebilir. Bu nedenle, BITE5 hem AC dalgalanma gerilimini hem de akımını ölçebilir.
 

Akülerimin Güvenlik Kapakları veya Güvenlik Tırnakları var; Bunları Yine de BITE5 ile Test Edebilir miyim?


Evet, BITE5'te erişim deliğinden akü terminallerine erişmenizi sağlayan iki farklı eş merkezli prob ucu bulunmaktadır.



 

BITE5'in BITE2 veya BITE3'e Göre Avantajları Nelerdir?


BITE5 sadece kurşun asit aküleri değil NiCD ve lityum iyon aküleri de ölçmek için tasarlanmıştır. Tek bir bağlantıyla hücre gerilimini, empedansı ve sıcaklığı ölçebilirsiniz. BITE5 ayrıca, bir deşarj testi süresince yukarıdaki parametreleri ölçmek için TORKEL akü deşarj test seti ile birlikte kullanılabilme avantajına sahiptir. Dokunmatik ekran arayüzü sayesinde Megger'in, kullanımı en kolay empedans test cihazıdır. Dokunmatik ekran eğilimleriyle, ayrı ayrı hücrelerin bakımı ve değiştirilmesiyle ilgili yerinde kararlar almak için de en kolay cihazdır. Ayrıca, temel sorun giderme işlemleri için dahili bir voltmetreye sahiptir.
 

BITE5 ile Ne Tür Aküler Ölçebilirim?


BITE5; kurşun asit, NiCD ve lityum iyon aküleri ölçmek için tasarlanmıştır. Bu tür aküler alt istasyonlarda, telekom, UPS, veri merkezlerinde, güneş enerjisi ve rüzgâr uygulamalarında bulunabilir.
 

BITE5 Neden Güneş Enerjisi ve Rüzgar Uygulamaları İçin İyi Bir Seçenektir?


BITE5 yalnızca lityum iyon hücreleri test etmek ve sorunları gidermek için kullanılmaz, aynı zamanda güneş enerjisi hücrelerinin, invertörlerin ve birleştirici kutularının çıkışını ölçebilir ve kaydedebilir. Tüm bu ölçümleri tek bir cihazda bir araya getirmek, birkaç ayrı ekipman parçası ihtiyacını ortadan kaldırır.

 

Ürün Belgelerini incelemek için tıklayınız.



Webinar | Batarya Testinin Temelleri




Kaynak:


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar