elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Busbar Sistemleri Nedir? Teknik Yapısı Nasıldır? Neden Kullanılmalıdır?

Busbar Sistemleri, akım taşıyıcı bara iletkenlerinin izole edilerek kapalı bir kanal gövdesi içerisine yerleştirilmesi ile oluşturulan modüler bir enerji iletim ve dağıtım sistemidir.



A- A+
13.05.2022 tarihli yazı 36077 kez okunmuştur.

Busbar Sistemleri Nerede Kullanılır?


Busbar sistemleri, trafo ya da alçak gerilim panosu gibi bir noktadan başlayarak bir tesis içerisindeki güzergâh boyunca enerjinin taşınması ve akım alma noktalarından çıkış kutuları ile enerji alınarak tesis içerisindeki yüklerin beslenmesi için kullanılır.
 
Busbar sistemi farklı modüllerden oluşan prefabrik bir sistemdir. Tesislerin özelliğine göre seçilen;

Standart ve ara boy busbarlar,
► Çıkış kutuları,
► Sağa, sola ve aşağı, yukarı dönüş elemanları,
► Trafo ve pano bağlantı elemanları,
► Ofset ve t bağlantı elemanları,
► Dilatasyon ve redüksiyon elemanları

gibi modülleri kullanılarak binaya uyumlu bir busbar tesisatı yapılması sağlanılır.



Akım alma çıkış kutularından, SYK sigortalı yük kesici, MCB otomat veya kompakt şalter gibi alternatiflerle "Busbar Sistemleri"nin üzerinden enerji alınarak makine ya da bölüm panolarına besleme sağlanır.

 

 

Busbar Sisteminin Teknik Yapısı


Busbar Sistemleri, IEC 61439-6 uluslararası standartları ile tanımlanmıştır. Busbar Sistemleri; iletkenler, izolasyon malzemeleri, dış gövde ve akım alma ünitelerinden oluşur. İletkenler, busbar sistemlerinde alüminyum (Al) ya da bakır (Cu) iletkenler kullanılır. Daha hafif ve ekonomik olması bakımından alüminyum iletkenli sistemler yaygın olarak tercih edilir. Bu durumda bakır iletkenli sistemlere karşı daha büyük kesitte alüminyum iletkenler kullanılır.


 

Kaplama Tekniği:


Ek geçiş dirençlerinin düşük olması, akım iletim ve soğuma performansının daha iyi olması ve korozyona karşı dayanımı bakımından iletkenler mutlak surette kalay ile kaplanılır. Ayrıca plug-in çıkış kontaklarında gümüş kaplama tekniği kullanılır.


 

İzolasyon Malzemeleri


Kompakt Busbar Grupları (400 A ve üzeri) iletkenler Epoksi Kaplama ya da Polypropilen ve Polyester Film malzeme katmanları ile izole edilir. Orta Grup Busbar Sistemleri (160-800 A arası) CTP izolatörler üzerinde hava aralıklı izolasyon sistemi ile izole edilir. Küçük grup busbar sistemlerinde (25-63 A arası)  iletkenler izolatörler üzerine yerleştirilir ve polypropilen izolasyon katmanlar ile izole edilirler.


 

Dış Gövde


Busbar sistemlerinde kanalın dış gövdesi KX serisinde Extrude edilmiş RAL 7038 boyalı sertleştirilmiş Al profil gövdeden oluşur. 


 

Modüler Yapı Elemanları


Busbar sistemleri; 3 mt standart modüller, X ara boy modüller, besleme modülleri, sağa, sola ve aşağı, yukarı dönüş modülleri, T bağlantı elemanları, ofset ve kombine dönüşlü elemanlar, yatay ve dikey genleşme modülleri, trafo ve pano bağlantı modülleri ve esnek bağlantı elemanlarından oluşur.


 

Akım Alma Çıkış Kutuları


Busbar sistemleri üzerinden busbar akım gruplarına göre 25A den 630’e kadar Plug-in (enerji altında iken çıkış alabilme) yöntemi ile ve 160-1250 A arası bolt-on (enerjiyi keserek ek noktasından çıkış alabilme) yöntemi ile çıkış alınabilir. Çıkış Kutuları içerisine SYK Sigortalı Yük Kesici, MCB Otomat ya da Kompakt Şalter monte edilerek beslenilen yükün koruması sağlanmış olunur.


 

Koruma Sınıfı


Standart olarak busbar sistemleri IP 55 koruma sınıfına sahiptir. IP67 ve IP68 koruma sınıfında busbar sistemleri de mevcuttur.





► İlginizi Çekebilir: Orta Gerilim Busbar Sistemi
 
 

Neden Busbar Sistemleri Kullanılmalıdır?


Hız: Busbar sistemleri, kolay monte edilebilen tasarıma sahip ek yapısı ile işçilik zamanından önemli ölçüde tasarruf sağlar.

Modüler Yapı: Busbar sistemleri, tak-çıkar yapısı ile makine taşınması veya işletmenin taşınması durumunda kullanıcıya özgürlük tanır. Özellikle üretim hattında yapılacak makine arttırma/azaltma/yer değiştirme durumlarında kullanıcısına zamandan ve işçilik maliyetinden kazandırır.

Esnek Yapı: Belirli aralıklarda çıkış alma imkânı ile busbarlar, kullanıcıya makinesi ve hattını istediği konumda konumlandırabilme esnekliği tanımaktadır. Bu sayede üretim hattında verimlilik en üst noktaya taşınabilir.

Uzun Ömür: Sahip olduğu metal gövde ve gümüş/kalay kaplı iletkenleri ile uzun yıllar süren enerjilendirme sağlar. Fiziksel darbeler kadar sıvı/toz temasına karşı dirençli yapıdadır.

Bakım Gerektirmez: Tüm busbar çeşitleri, korozyona ve elektriksel hasarlara karşı dayanıklı tasarlanmıştır. Yıllar boyu standart gerilim aralığında güvenle kullanılabilir.

Estetik: Busbar sistemleri kompakt tasarıma sahip ürün görünümü ile işletmenize değer katar.

Güvenli: Halojen free tasarımıyla yangını iletmeyen yapıdadır. İş güvenliğine uygun tasarıma sahiptir.

Reglaj: Kablo reglajı gerektirmez. Reglaj ile zaman kaybetmeden tüm makineleri devreye hızlı kurulumun ardından alabilirsiniz.

Özel Kontak Yapısı: Çıkış kutularının bağlantı noktalarında özel olarak tasarlanan lale kontaklar ile güvenle, uzun yıllar makineleri besleyebilirsiniz. Ayrıca özel olarak üretildiğinden yanlış montaj ve kısa devrelerin önüne geçilmiştir.



 

Busbar Akım Grupları:


KX Grubu Kompakt Busbar Sistemleri:
400A - 6300 A arası akım kademelerinde Al veya Cu iletkenli

KO Orta Grup Busbar Sistemleri:
160A - 800 A arası akım kademelerinde Al veya Cu iletkenli

MK Mini Plug-in Busbar Sistemleri:
100A - 225 A arası akım kademelerinde Al veya Cu iletkenli

KYS Busbar Sistemleri:
25A - 63 A arası akım kademelerinde Cu iletkenli



Kaynak:


        

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar