elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Doğru Algılayıcıyı Seçiyor muyuz ?

Hepimiz günlük hayatta kullanılan algılayıcıların (sensörler) rastgele seçilmediğini tahmin edebiliriz. Peki, hangi algılayıcının kullanım için en uygun algılayıcı olduğunu belirleyen kriterler nelerdir acaba? Bu yazımızda temassız algılayıcıların seçilmesinde ki kriterleri inceleyeceğiz. Gelin bunu hep beraber yapalım…



A- A+
15.03.2014 tarihli yazı 16803 kez okunmuştur.
Algılayıcı seçiminde ki en önemli husus; Doğru algılayıcının doğru koşullarda kullanılmasını sağlamaktır. Aksi halde üretim ve idare kalitesi düşer, arıza oranı ve masraflar artar. Unutmamalıyız ki! "en iyi mühendislik amaçlanan kaliteyi en uygun maliyet ile yakalayabilmektir". Öncelikle dikkat edilmesi gereken özelliklerin başında; Doğruluk, ömür, sağlamlık, maliyet, güç gereksinimi ve bakım onarım yeteneği gelmektedir.

Doğruluk hususuna değinirsek; Doğruluk (accuracy) ölçümün gerçeğe en yakın olmasıdır. Kesinlik (Precision) ise yüksek hassasiyette ve tekrarlanabilir ölçümler yapmaktır. Seçilen algılayıcının doğru ve kesin ölçümler ve ya algılamalar yapması çok önemlidir. Ayrıca kesin ama doğru olmayan ölçümler yapan algılayıcının kalibre edilerek kesin ve doğru ölçüm yapılması sağlanabilir.

 


►İlginizi Çekebilir: Temassız Algılayıcılar

 
Algılayıcı seçiminde, algılanacak nesneye uygun seçim yapılması doğruluğun arttırılmasını sağlayan bir diğer önemli noktadır. Seçim yaparken kendimize nesne iletken mi ? (Optik-Elektriksel)  nesnenin diğer fiziksel özellikleri nelerdir?  Ve ortam koşulları nasıldır? Sorularını sorarak, değerlendirme ve karşılaştırma yapabiliriz.

İlk sorumuzu ayrıntılı bir şekilde inceleyecek olursak; Algılanacak elemanın elektrik ve ışık iletimi dikkate alınmalıdır. Örneğin endüktif algılayıcılar, maliyetleri diğer algılayıcılara göre daha uygun olduğundan ve metalleri yüksek kararlılıkta algılayabildikleri için metal nesnelerin algılanmasında yaygın olarak kullanılırlar. Ancak metal olmayan cisimler endüktif sensörler tarafından algılanamazlar. Bu gibi durumlarda kapasitif, optik ve ya ultrasonik algılayıcılar kullanılabilir. Ancak nesnenin elektriksel iletkenliğin yanı sıra, optik geçirgenliğini de göz önünde bulundurmalıyız. Saydam bir nesneyi optik algılayıcıyla algılatamayız.

Nesnenin diğer özellikleri de algılayıcı seçiminde önemlidir. Algılanacak nesnenin boyutu , şekli, algılama mesafesi ve algılanma hızı algılayıcı seçiminde dikkate alınmalıdır. İlk olarak algılanacak nesnenin boyutuna, şekline ve algılama mesafesine göre algılayıcı seçmeliyiz. Gereksiz şekilde daha büyük algılama mesafesi olan sensörler hata yapma olasılığını yükseltir. Kısa mesafelerde endüktif ve kapasitif algılayıcılar tercih edilirler. Eğer algılama mesafesi çok büyükse örneğin; 7m optik ve ultrasonik algılayıcı kullanmak daha doğru olur. Ek olarak optik ve ultrasonik algılayıcıların algılama sıklığı (Frequancy) diğer sensörlere göre daha yüksek olduğundan, hızlı algılama gerektiren yerlerde kullanılabilirler.




►İlginizi Çekebilir: Algılayıcılar | Sensörler
 


Ortam koşulları da algılayıcı seçimini önemli derecede etkiler. Eğer doğru algılayıcı kullanılmazsa nesnenin bulunduğu ortam algılama işlemini olumsuz etkileyebilir. Endüktif algılayıcı ile manyetik kirlilik olan ortamlarda çalışmak mümkün değildir ve ya asidik ve nemli ortamlarda algılayıcı eleman zarar görmesi muhtemeldir, ortama uygun algılayıcı kılıfları seçilmelidir. Örneğin metal kılıflı algılayıcılar asidik ve nemli ortamlarda korozyona uğrayabilirler. Bu tip algılayıcılar yerine plastik kılıfta imal edilen algılayıcı kullanmak daha uygun olur.

Kaynak:

►mkb.itu.edu.tr

Automation Production Systems and Computer Integrated Manufacturing (Groover,M.P. 2001)
 
Hikmet Bürkav Hikmet Bürkav Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar