Yaz Saati Uygulamasına Geçiliyor
Pazar günü yerel seçimlerin yapılması sebebiyle Yaz Saati Uygulaması'na bir gün gecikmeli olarak başlanacak. 30 Mart Pazar gününü, 31 Mart Pazartesi' ye bağlayan gece saatler bir saat ileriye alınacak.
30.03.2014 tarihli yazı 11010 kez okunmuştur.
Artık tam olarak uygulamasak da; Eski çağlardan beri medeniyetler, vakitlerini daha verimli kullanabilmek için gün doğumunu ve günbatımını hesaplıyor, bu hesaba göre günlük yaşantılarını düzenliyorlardı. Sanayi devriminden sonra artan enerji tüketimi ve enerji maliyetleri, enerjinin daha verimli kullanılmasını akıllara getirmeye başladı. Ve ortaya parlak bir fikir atıldı; Saatleri gün ışığına göre düzenleyerek enerjiden tasarruf sağlanabilirdi.Yaz saati uygulaması olarak ta bilinen bu uygulama; Gün ışığından daha fazla yararlanılması ve enerji tasarrufu sağlanması amacıyla, saatlerin ilkbaharda ileriye ve sonbaharda geriye (genellikle bir saat) alınması olarak bilinmektedir.
Tasarruf basitçe, enerji harcayan donanımların devre dışı bırakılmasıyla daha az enerji kullanımının sağlanması anlamına gelir. Aynı zamanda enerjinin daha verimli kullanılmasını sağlar. Verim ise; daha az enerji kullanarak aynı ve ya daha iyi hizmetin elde edilmesidir. Tam da bu anda yaz saati uygulaması devreye girer. Çünkü uygulamadaki amaç, gün ışığından faydalanarak enerji tüketimini aşağılara çekmek yani tasarruf etmektir.
YSU sayesinde en büyük tasarruf konut aydınlatmasında sağlanmaktadır. Yaklaşık olarak Türkiye’de Elektrik enerjisi tüketimine % 4.5 etki eden aydınlatma, YSU uygulaması ile %3.6 ya gerilemektedir ve yaklaşık olarak 360 MW enerji tasarrufu sağlanır. Bu tasarruf orta güçteki bir termik santralin enerji üretimine eşittir. Enerjide %40 oranında dışa bağımlı olmamız ve kullanılmayacak bir termik santralin üretmediği kirlilik dikkate alındığında, YSU’nun ne kadar önemli bir uygulama olduğunu gözler önüne sermektedir.
Araştırmalara göre; YSU un bazı ülkelerde enerji tasarrufu sağlamaktan ziyade, enerji tüketimini arttırdığı ortaya kondu. Küresel ısınma sebebiyle yaz aylarında hava sıcaklıklarının muazzam seviyelere çıkması ve bu nedenle klima kullanımının artması, gün ortasındaki elektrik tüketim miktarının artmasına neden oluyor. Amerika Birleşik Devletleri'nin Indiana eyaletinde 2008 yılında yapılan bir çalışma sayesinde, eyaletteki yıllık fatura verileri incelenerek buradaki enerji tüketiminin azalmak yerine, fazladan açılan klimalar yüzünden %1 ilâ %4 arasında arttığı ortaya çıktı.
Kaynak:
►California Energy Commission
►U.S Department of Energy
►Enerji Verimliliği Ve Yönetim Sistemi (Arif HEPBAŞLI)
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.