elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yarış Dronu Uçuş Kontrol Kartı Seçimi Nasıl Yapılır? |
ElektrikPort Akademi

Bir önceki yazımızda hobi ve görüntü kaydetme amaçlı yapılan dronlarda kullanılan uçuş kontrol kartlarından bahsetmiştik. Bu yazımızda ise yarış ve akrobasi amaçlı yapılan dronlarda kullanılan uçuş kontrol kartlarının incelemesini yapacağız.



A- A+
23.12.2018 tarihli yazı 14109 kez okunmuştur.

Yarış amaçlı yapılan multikopterlerin hızlı olabilmesi için kullanılan uçuş kontrol kartının cevap süresi kısa olmalı ve diğer kartlara göre daha küçük boyutlu olmalıdır. Bu tip multikopterlerde temel olarak dört adet mikrodenetleyici kullanılmaktadır. Hepsi STM Electronics tarafından üretilmiştir ve hepsi 32 bittir. Ancak her bir denetleyicinin özelliklerini değiştiren küçük farklılıklar vardır.
 
STM32F1= "F1" olarak da adlandırılan bu denetleyiciler 32-bit mikrodenetleyicilerin ilk neslidir. Bu denetleyiciyi kullanan en popüler uçuş kontrol kartları Naze32 ve CC3D’dir. F1 kontrol kartları 72Mhz'de çalışmaktadır. Bu CPU'yu kullanan kontrolörler eski olarak kabul edilir ve artık BetaFlight ve Inav'un en yeni sürümleri tarafından desteklenmemektedir. Bu uçuş kontrol kartlarını tercih ederseniz, bu programların eski sürümleriyle sınırlı olacaksınız. Ayrıca F1 işlemcili kartlar alıcı ile kontrolcü arasındaki en hızlı seri bağlantı türü olan SBUS bağlantıyı desteklemez.

STM32F3 = “F3” olarak bilinen ikinci nesil 32-bit kontrolörlerdir. Bu CPU'yu kullanan onlarca farklı kontrolör var. Bunların arasında SP Racing F3, Omnibus F3 ve Lux Racer F3 en çok tercih edilen uçuş kartlarıdır. F3 CPU'lar ayrıca 72Mhz'de çalışır ve hesaplamalar için entegre bir matematik işlemcisine sahiptir. F3 işlemciler teoride F1 işlemcilerle aynı hıza sahiptir, ancak pratikte daha hızlıdırlar. Ayrıca F1 işlemcilere göre daha fazla belleğe (bellenim kodunu depolamak için daha fazla alana) sahiptirler ve ekstra bir UART'ı destekleyebilirler.

 


STM32F4 = “F4” olarak adlandırılan bu işlemciler yeni kontrolör tasarımlarında en çok kullanılan CPU'dur. Bu CPU'yu kullanan düzinelerce farklı denetleyici bulunmaktadır. 180Mhz frekansta çalışan F4 işlemcileri F3 işlemciden daha hızlıdır ve daha büyük flash belleğe sahiptir. F3’lerin piyasadaki en popüler işlemcilere dönüşmesi bu işlemcilerin eskimesine engel olamadı. Betaflight yardımcı programının yeni özelliklerini işlemek için F4 gibi daha iyi bir işlemciye ihtiyaç vardır.

STM32F7 = “F7”, bugün mevcut olan en hızlı ve en eksiksiz CPU'dur (ve tabii ki daha pahalı). Bu CPU'yu KISS FC V2 ve Omnibus F7 gibi kullanan bazı uçuş kontrol kartları var. Önceki modellere göre fiyatı dışında hiçbir dezavantajı yoktur. F7 işlemciler 216Mhz frekansta çalışırlar.

Bir önceki yazımızda belirttiğimiz gibi UART sayısı en az 3 adet olmalıdır. Çünkü hâlihazırda GPS ve alıcı 2 UART bağlantısını işgal edecektir. F1 sadece 2 UART bağlantısını desteklediği için en az F3 işlemcili bir kart seçmek daha mantıklı olacaktır.


Çoğu uçuş kontrol kartı sadece bir firmware’i kullanmak için uyumludur. Bu nedenle kontrol kartını satın almadan desteklediği yardımcı programın artı ve eksilerini bilmek çok önemlidir. Yarış ve akrobatik drone konfigürasyonları için, Betaflight, Raceflight ve KISS gibi programlar bulunmaktadır. KISS'in uçuş özellikleri açısından yapabileceği herhangi bir şeyi Betaflight veya Raceflight da yapabilir. Bu nedenle, Betaflight ve Raceflight daha çok tercih edilirken, bazı kullanıcılar KISS'yi tercih ederler. Betaflight ve Raceflight arasındaki en büyük fark; Betaflight açık kaynak kodlu yazılıma sahipken, Raceflight kapalı bir kaynak koduna sahiptir. Bu iki programın kullanımı ve uçuş özellikleri birbirine çok benzerdir fakat Raceflight’ın kurulumu Betaflight’a göre basit ve kusursuzdur. Betaflight’ta ise her şeyi manuel yapmanız gerektiğinden bazı kurulum hatalarıyla karşılaşabilirsiniz.


►İlginizi Çekebilir: Uçmak İsteyenlere: "Multicopter"


Bir uçuş kontrol kartının özelliklerine baktığınızda muhtemelen görebileceğiniz detaylardan birisi de DOF(degree of freedom) kavramıdır. Uçuş kontrol kartlarında genellikle 6DOF ve 10DOF kullanılır. 6DOF multikopterde 6 eksende hareketi sağlar, bu hareket jiroskop ve ivmeölçer sensörleriyle yapılır. 10DOF ise 10 eksende hareketi sağlar, bu iki sensöre ek barometre ve manyetometre sensörlerini kullanır. Yarış dronlarında yere yakın uçuş yaptığımız için uçuş kontrol kartının 6DOF desteklemesi yeterlidir. Bunun yanında GPS’in kullanılabilir olması için kartınızda veya GPS üzerinde barometre sensörü bulunmalıdır. Eğer kartınızda GPS kullanmayı düşünüyorsanız seçimlerinizi bu durumu dikkate alarak yapmanızı öneriyoruz.

Yazımızın devamında 3 adet uçuş kontrol kartının detaylı incelemesini yaparak bu kartların birbirlerine ve kendi sınıfındaki diğer kartlara göre artı ve eksilerinden bahsedeceğiz. Bu kartların incelemesine geçmeden önce belirtilmesi gereken küçük pratik bir bilgi daha bulunmaktadır. İvmeölçer ve jiroskop sensörlerinden alınan verileri ana işlemciye gönderen elektronik birime IMU adı verilir. IMU’nun farklı çeşitleri bulunmaktadır(MPU6000, MPU6050 ve MPU6500 gibi). Bu IMU’lardan MPU6000 yonga seti en eskisidir ve diğerleri kadar hızlı çalışmamaktadır. MPU6500 modelinin ise kullanıcı yorumlarında düzgün çalışmadığı belirtilmiştir. Uçuş kontrol kartınızı bu detayı da dikkate alarak seçmenizi öneriyoruz.

 

1. CC3D


KK2 kartına çok benzeyen CC3D kartı çok gelişmiş özellik ve sensörle gelmemesine rağmen ucuz olmasından dolayı çok tercih edilen bir kontrolcüdür. Ayrıca, CleanFlight ve OpenPilot benzeri yardımcı programlarla uyumludur. Bu sayede kurulum ve konfigürasyonu çok kolay ve güvenilirdir. CC3D 32 bitlik bir işlemci bulundurmasıyla performans ve yetenekler açısından Naze32 Acro'ya yakın özellikler gösteriyor. 72Mhz’lik F1 işlemciye sahip olması nedeniyle CC3D performans açısından diğer uçuş kontrol kartlarına göre biraz geride kalmıştır. Eğer ucuz bir yarış quadcopteri yapmak istiyorsanız, kurulumu ve konfigürasyonu basit bir kart olmasından dolayı tercih edebilirsiniz.
 


►İlginizi Çekebilir: Drone'lar için Yeni Şarj İstasyonları


Avantajları:


► Fiyat açısından kendi sınıfındaki diğer uçuş kartlarına göre daha ucuzdur.

► Hemen hemen tüm uçuş konfigürasyonlarını destekler.

► 32 bit mikrodenetleyici içerir ve bu sayede işlem gücü yüksektir.

► OpenPilot ve CleanFlight gibi yardımcı programlar ve firmwareler ile uyumludur.

► Yazılım ve firmware kurulumu çok kolaydır.


Dezavantajları:


► Gelişmiş özellikler ve sensörleri içermez (GPS ve barometre gibi)

► 32 bit mikrodenetleyiceye sahip olmasına rağmen en eski nesil işlemci kullanır (F1).
 

2. Naze32 Acro


Naze32 Acro uçuş kontrol kartı CC3D kontrol kartına çok benzerdir, ancak tam sürümde ek sensörleri bulundurur(barometre ve GPS). Naze32 firmware desteği olarak Bateflight ile birlikte geliyor, ancak CleanFlight'ı da kullanabilirsiniz. Naze32 ayrıca bir FrSky marka telemetriye sahiptir ve tüm standart alıcıları destekler. Eğer drone yarışına katılıyorsanız, ucuzluk, iki adet firmware desteği gibi özellikleriyle alabileceğiniz en iyi uçuş kartlarındandır.
 


►İlginizi Çekebilir: İnsansız Hava Araçlarının Yükselişi


Avantajları:


► Fiyat açısından ucuz bir uçuş kontrol kartıdır.

► Hemen hemen tüm uçuş konfigürasyonlarını destekler.

► 32 bit mikrodenetleyici içerir ve bu sayede işlem gücü yüksektir.

► Betaflight ve CleanFlight yardımcı programlarıyla uyumludur.

► Yazılım ve firmware kurulumu kolaydır.

Dezavantajları:


► CC3D kartının aksine orijinal kutusunda koruyucu bir kılıf yoktur.

► Acro sürümü, gelişmiş özelliklerden herhangi birisini içermez (GPS, barometre veya manyetometre gibi).

► 32 bit mikrodenetleyiceye sahip olmasına rağmen en eski nesil işlemci kullanır (F1).
 

3. KISS – V2


KISS uçuş kontrol kartı, Naze32 ve CC3D'ye benzer başka bir uçuş kontrolörüdür. Bir barometre veya manyetometre sahip değildir. Naze32 gibi uçuş kontrolörlerinden farklı olarak, KISS kontrol kartı, daha basit ve anlaşılır özel yazılım ve firmware ile birlikte geliyor. Yeni başlayan birisi için kurulumunun basit olması büyük bir artıdır. En büyük farkı ise diğerleri F1 nesil işlemci kullanırken, KISS –V2 F7 nesil işlemci kullanmaktadır. Bu kontrol kartı, küçük bir yarış quadcopteri için genel olarak harika bir uçuş kontrolörüdür, ancak octopterleri(8 kanatlı İHA) desteklemez.
 


►İlginizi Çekebilir: Quadcopter İçin En Pratik Kontrol Kartı KK2.1


Avantajları:


► Fiyat açısından kendi sınıfındaki diğer uçuş kartlarına göre daha ucuzdur.

► 32 bit F7 mikrodenetleyici kullanması nedeniyle işlem gücü yüksektir.

► Diğer birçok uçuş kartına göre yazılım ve firmware kurulumu çok kolaydır.

► Minimum ayarlama ile bile bir quadcopteri kolay bir şekilde kontrol eder.
 


Dezavantajları:


► Flash bellek yongası veya CleanFlight gibi paketler için uyumluluğu bulunmamaktadır.

► Kurulum ve konfigürasyon için kaynaklar sınırlıdır.

► Naze32 ve CC3D gibi eski nesil işlemcili kartlara göre çok daha pahalıdır.


Kaynak:

► Oscarliang

► Droneybee

 
Muhammed Ali BEYAZIT Muhammed Ali BEYAZIT Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar