Elektrikli Araç Şarj İstasyonları |
Legrand
Elektrikli araçlara olan ilgi son dönemlerde dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de yaygın hale gelmeye başladı. Bu konu ile eş zamanlı olarak elektrikli araç şarj istasyonları da etkin yönetim noktasında aktif bir rol oynamaktadır. Peki bu konuda mevcut durum nedir? Detaylar içeriğimizin devamında...
02.05.2023 tarihli yazı 3672 kez okunmuştur.
Elektrikli Araçlara Neden İhtiyaç Duyuyoruz?
Benzin ve mazot ihtiyacı olan içten yanmalı konvansiyonel araçların kullanımının her geçen gün artması sera gazı emisyonu salınımına, dolayısıyla da küresel ısınma ve iklim değişikliğine sebep olmaktadır. Uluslararası Enerji Ajansı’nın raporuna göre küresel boyutta enerji ile alakalı karbon emisyonlarının %23’ünü ulaşım sektörü oluşturmaktadır [1]. Bu durumda, emisyon salınımının bulunmadığı elektrikli araçlara olan yönelim her geçen gün önem kazanmaktadır. Fakat burada önemli olan husus, elektrikli araçları şarj edecek olan enerjinin olabildiğince güneş ve rüzgâr enerjisi gibi temiz enerji kaynaklarından karşılanması gerektiğidir.
Elektrikli Araç Yöneliminde Muhtemel Dezavantajlar
Elektrikli araçların, konvansiyonel araçların yerini bir anda alması sanıldığı gibi her açıdan avantajlı bir durum değildir. Elektrik şebeke sistemi açısından, böyle bir durumda aniden oluşacak pik şarj yüklenmeleri yüksek enerji kayıplarına ve gerilim kontrolünde zorluklara sebep olabilecekken, araç sahipleri açısından ise şarj zamanı ve şarj süresi boyunca önceliğin kime, nasıl verilmesi gerektiği gibi birtakım problemler de gün yüzüne çıkabilecektir.
Türkiye’de elektrikli otomobil sayısı geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 132.2 artarak 14 bin 552’ye yükseldi.
Elektrikli Araçlar ve Şarj İstasyonları
Elektrikli araç popülaritesinin kesintiye uğramadan devam edebilmesi için yukarıda sayılan problemlerin eş zamanlı giderilmesi oldukça önemlidir. Bu bağlamda geliştirilecek akıllı şarj algoritmaları ve optimizasyon tabanlı yaklaşımlar ile elektrikli araçlar otonom bir şekilde şarj edilebilecek, hem elektrik şebekesine hem de araç sahiplerine makul bir teknoloji kullanımı sunulabilecektir.
Elektrikli araç şarj istasyonları etkin yönetim noktasında aktif bir rol oynamaktadır. AC ve DC şarj olmak üzere iki farklı güçte ve üç ayrı seviyede şarj yönetimi yapılabilmektedir. Yavaş şarj yönetimi daha çok ev tipi uygulamaları içerirken güç aktarımı AC 3 kW-6 kW aralığında gerçekleşmektedir. Hızlı şarj yönetimi ile daha yüksek güçlere çıkılmakta ve ayarlanabilir çıkış gücü sayesinde AC 7 kW-22 kW aralığında yüksek güç aktarımı sağlanabilmektedir. Ultra hızlı şarj işleminde ise AC ile en fazla 43 kW güç aktarımı yapılabilirken, DC ile aktarımda 20 kW-350 kW aralığında esnek bir çözüm sunulmaktadır. Aracın batarya kapasitesine de bağlı olarak; tam dolum yavaş şarj altında 6-12 saat, hızlı şarj altında 1-6 saat ve ultra hızlı şarj altında 15 dk-1 saat aralıklarında gerçekleşmektedir.
Haberleşme Altyapısı ve İzleme
Elektrikli araç şarj istasyonlarında etkin bir şarj yönetimi için haberleşme altyapısının entegrasyonu gerekmektedir. Kablolu ya da kablosuz haberleşme protokolleri ile anlık olarak şarj olan ya da bekleyen araç sayısı, şarj durumu ve enerji bilgisi gibi gözlemler gerek şarj cihazı üzerinden gerekse araç sahibinin akıllı telefonu üzerinden rahatlıkla gerçekleştirilebilmektedir. Bu altyapı sayesinde araçların şarj rezervasyon yönetimi, V2X yani araçtan; eve, araca, şebekeye enerji aktarımı ve dağıtım sistemi operatörü ile verimli güç sistemi işletimi gibi akıllı optimizasyon yönetimlerine de ayrıca imkan sağlanacaktır.
Sektörel Uygulamalar | Legrand
Legrand, hızlı ve güvenli şarj altyapısı sunan Green’up prizler ve elektrikli araç şarj istasyonu ürünleri ile geleceğe hazır. Elektrikli araç ve plug-in hybrid elektrikli araçlarınız için; evlerde, toplu konutlarda, ofislerde, otoparklarda, alışveriş merkezlerinde, hastahaneler, kamu binaları vb. yerlerde bireysel veya toplu kullanım için farklı şarj istasyonu çözümleri sunan Legrand’ın plastik ve metal tip olmak üzere 2 farklı ürünü bulunmaktadır.
Plastik Tip Ürün Özellikleri
► IP44 koruma
► IK08 darbelere karşı koruma
► OCPP uyumlu
► 3,7/7,4/22 kW güç seçenekleri
► Mod 3 veya Mode 2&3 çıkış
► Kartlı kontrol
► Dahili Bluetooth
► Duvara veya ek aksesuar ile zemine monte edilebilir
► Lokal veya uzaktan kontrol imkanı
Metal Tip Ürün Özellikleri
► IP55 koruma
► IK10 darbelere karşı koruma
► OCPP uyumlu
► 3,7/7,4/22 kW güç seçenekleri
► Mod 3 veya Mod 2&3 çıkış
► Kartlı kontrol
► Dahili Bluetooth
► Ek aksesuarlar ile duvara veya zemine monte edilebilir
► Lokal veya uzaktan kontrol imkanı
ECOTAP Elektrikli Araç Şarj İstasyonları
Legrand, 2021 yılında grup bünyesine katılan Ecotap’ın ürün portfoyünde bulunan AC ve DC tip elektrikli araç şarj istasyonları ile pazarın tüm ihtiyaçlarına cevap vermektedir. AC tipte 22kW, DC tipte ise 180kW'a kadar farklı şarj istasyonları ile elektrikli araç ekosisteminin bir parçası olmaya hazır.
ECOTAP DC Elektrikli Araç Şarj İstasyonları
Hızlı şarj imkanı sunan DC tip elektrikli araç şarj istasyonu çözümleri ile tanışmaya hazır olun.
DC 30
► Mod 4
► IK10
► 30kW’a kadar DC güç
► 1 araç şarjı için
► OCPP uyumlu
► 3 metre kablolu
DC 60
► Mod 4
► IK10 - 60kW’a kadar DC güç
► 1 araç şarjı için
► OCPP uyumlu
► 3 metre kablolu
DC 120/150/180
► Mod 4
► IK10
► 180kW’a kadar DC güç
► 2 araç şarjı için
► OCPP uyumlu
► 3 metre kablolu
Kaynaklar:
► IEA, Global energy-related CO2 emissions by sector, IEA, Paris https://www.iea.org/data-and-statistics/charts/global-energy-related-co2-emissions-by-sector, IEA (1)
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
ANKET