elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrikli Araçların Şarj Edilmesi için Akıllı Güç Üniteleri

Elektromobilite hayatımızın giderek daha önemli bir parçası haline geliyor. Bu durum, şarj altyapısı için güç elektroniğinin de gömülü olduğu akıllı şebeke çözümlerinin gelişimiyle ayrılmaz şekilde bağlantılıdır. Charx güç modülleri ile Phoenix Contact, elektrikli araçların şarj edilmesi için talebi her zaman karşılayabilen bir çözüm sunuyor.



A- A+
10.01.2023 tarihli yazı 14526 kez okunmuştur.
CO2 azaltımı ve belirli limitlere uyum gibi konular şimdi hiç olmadığı kadar günceldir. Bunlar, All Electric Society’nin vizyonuyla yakından bağlantılı olup, rejeneratif olarak üretilen elektrik enerjisinin, yeterli miktarlarda ve tamamen ekonomik şekilde birincil ana enerji formu olarak dünya çapında mevcut olduğu bir dünyayı tanımlar. Elektrikle çalışan araçlar ve akıllı şarj altyapısı dahil olmak üzere tüm ekonomi ve altyapı sektörlerinin kapsamlı elektrifikasyonu, network’e entegrasyonu ve otomasyonu bu dünyanın temelini oluşturur.


 
Hareket halinde şarj için, yüksek şarj gücünün sağlanması ve dolayısıyla kısa şarj sürelerinin elde edilmesi elektromobilitenin bir bütün olarak kabul edilmesi için belirleyici öneme sahiptir.
 

Elektrikli araç sayısı arttıkça şarj için gerekli enerji talebi de artıyor. Mobilite ve enerji sektörlerinin, enerjinin temiz ve talebe dayalı üretimi, depolanması ve dağıtımını sağlamak için akıllıca birleştirilmesi gerekiyor. Günün saatine ve haftanın gününe bağlı olarak dinlenme dönemlerinin yanı sıra enerji temini için daha yüksek talep dönemleri olacağı dikkate alınmalıdır. Artan elektromobilite temelde ek bir talep anlamına gelir; bu bağlamda hem enerji üretimi hem de akıllı enerji dağıtımı konuları ele alınmalıdır.


“Şarj işlemi oldukça hızlı olabilir”

Almanya’daki enerji dağıtım şebekelerine bakarsak, bugün orta gerilim seviyesinde şalt sistemine ring main unit’lerle bağlı ring şebekelerimiz vardır. Özellikle alçak gerilim ve muhtemelen orta gerilim dağıtımında da mevcut teknik donanımla zaten sınırlarımıza ulaşmış durumdayız. Bu nedenle, yaygınlaştırılacak akıllı enerji şebekelerinde elektromobilite ve buna bağlı şarj süreçlerinin dikkate alınması da çok önemlidir. Sağlanan gücün izlenmesi veya mevcut ve gerekli gücün oranını haritalayan şarj süresi programlarının kullanılması gibi yollarla, gerekli kapasitenin her zaman kullanılabilir hale getirilmesi sağlanmalıdır.

Yenilenebilir enerji kaynakları entegre edildiğinde enerji dağıtım şebekelerinin gereksinimleri daha da karmaşık hale gelmektedir. Bunlar, kaynağa bağlı olarak belirlenemeyen miktarda enerji sağlayan artan sayıda güneş veya rüzgâr enerjisi parkını içerir – rüzgâr farklı güçlerde eser, güneş her zaman parlamaz…

 

Şarj Altyapısının Mevcut Enerji Şebekelerine Entegrasyonu


Tüm yenilenebilir enerji kaynaklarını entegre eden çalışan bir şarj altyapısı, elektrikli araç pazarının hızla gelişmeye devam etmesi için temel ön koşuldur. Burada belirtilen gerekli enerjinin sunulabilmesini sağlamak için, fazla enerjiyi depolayan ve herhangi bir zamanda talep üzerine kullanıma sunan pil depolarının kurulması gibi mevcut tedarik ağına destekleyici önlemler gereklidir. Ayrıca elektrikli araçların her an şarj edilmesi için mümkün olan maksimum gücü sağlayabilecek güçlü bir şarj teknolojisine ihtiyaç duyulur.

Phoenix Contact’ın güçlü Charx güç çözümü, hem şarj istasyonuna montaj için şarj modüllerini, hem de megawatt seviyesinde şarj parklarını beslemek için tüm sistem panolarını içerir.

 
İlginizi Çekebilir: Bina Otomasyonunda Elektromobilite

 

Şarj İstasyonu için Charx Power Güç Modülleri


Charx power güç modülleri, elektrikli araçların Yüksek Güçlü Şarjına (HPC) kadar olan DC şarj teknolojisini kurmak için idealdir. 19″ teknolojisi ile üretilmiştir ve bu nedenle herhangi bir standart 19″ pano montajına uygundur. Son dönemde pazara sunulan güç tipleri, 1000 VDC maksimum çıkış gerilimine sahip 30 kW AC/DC modülü ve 30 kW DC/DC modülüdür. Bu modüller esas olarak birçok durumda ek bir transformatörü gereksiz kılan dahili galvanik izolasyonlarıyla öne çıkar. Ayrıca modüller, emisyon sınıfı B ile uyumlu olmaları ve dolayısıyla kentsel ortamlarda da kullanılabilmeleri ile karakterize edilir. Bu modüller alışveriş merkezlerinde veya evlerde kullanılmak istendiğinde, bu önemli bir gerekliliktir. Ayrıca 30 KW AC/DC modülü, 380 V ve 32 A ile geleneksel 3 fazlı bağlantıda kullanılabilir.


Enerji depolama üniteleri ile birlikte Charx DC/DC dönüştürücüler şebeke gücünün yetersiz olması durumunda şarj istasyonlarının beslenmesini sağlar.
 

Çift yönlü CHARX güç modülleri, pik yükler sırasında şebekenin desteklenmesini sağlar.


Modüller kademelidir ve 360 kW çıkışa kadar bir şarj çözümü oluşturmak için 19″ kontrol panosunda birleştirilebilir. Phoenix Contact tarafından geliştirilen modern bağlantı teknolojisi hızlı ve güvenli kablolama sağlar. Modüller fanlarla donatıldığından çoğu durumda ek fan veya klima ünitelerinin kurulmasına gerek kalmaz. Phoenix Contact’ın sunduğu tüm modüller aynı güç karakteristiğine sahiptir. Cihazlar çalışma sırasında şarj gücünü daima sabit tutar. Phoenix Contact, 2020’den beri bu tip için özel olarak tasarlanmış, panoya monte edilmiş 87,5 kW’lık modüllerle bir şarj çözümü sunmaktadır. Bu modüller %97’nin üzerinde verimliliğe sahiptir ve 920 V çıkış gerilimi ile HPC şarj için idealdir. Bu yüksek verimlilik, diğerlerinin yanı sıra, modül içinde kayıplı galvanik izolasyondan vazgeçilerek elde edilir. Ancak bu, güvenlik nedenleriyle galvanik izolasyonun şebeke yönündeki bir trafo aracılığıyla sağlanması gerektiği anlamına gelir. Yakınlarda bir orta gerilim şalt cihazı varsa bu bir orta gerilim trafosu olabilir. Burada ayrıca, montajlı modüllere sahip bu kontrol panosunun sadece IP 20 koruması ile tasarlandığına ve bu nedenle kapalı bir ortama monte edilmesi gerektiğine dikkat edilmelidir. Bir trafo merkezinin yeniden yapılması gerektiğinde, gerekirse planlanan şarj istasyonuna uygun başka bir çözüm bulmak için bir maliyet/fayda analizi yapılmalıdır.

87,5 kW’lık modüller de kademelendirilebilir ve ilgili kontrol panosuna 350 kW’a kadar şarj gücüne sahip 4 modül kurulabilir. Maksimum 35 adet 87,5 kW modül paralel bağlanabilir, böylece 3 MW’a kadar şarj gücü elde edilir. Bu büyüklükte bir güç, diğer şeylerin yanı sıra MW seviyesinde enerji depolama kapasitesini şarj etmek için gereklidir.

Ayrıca 87,5 kW’lık modüller enerji depolama ünitelerinden gelen enerjinin, gerektiğinde şebekeye geri verilmesini sağlar. Orijinal şarj işlevine ek olarak bu çift yönlü özellik, enerji şebekesindeki pik yükleri dengelemeyi mümkün kılar; bu işleme “pik tıraşlaması” adı verilir.


 
19″ teknolojili CHARX güç güç modülleri ile eksiksiz bir DC şarj istasyonu kurulumu

Charx Power modüllerinin uygulama alanları çok çeşitlidir. Her şeyden önce elektrikli araçlar için şarj istasyonlarında kullanılırlar. Bununla birlikte, şantiyelerde kullanım için gerekli olan mobil pil depolarının şarj edilmesi veya endüstriyel DC beslemesi için gelişen pazarlar gibi uygulamalar da mümkündür.
 

Charx |  E-mobilite şarj altyapısı için her şey


Phoenix Contact’tan Charx, yüksek performanslı şarj altyapısı kurmak için kapsamlı bir ürün yelpazesi içerir: Burada sunulan DC güç elektroniği Charx power’a ek olarak Phoenix Contact, CCS şarj kablosundan şarj yönetim çözümüne kadar eksiksiz bir koordineli şarj teknolojisi portföyü sunmaktadır. Ayrıca, AC duvar kutusundan HPC hızlı şarj istasyonuna kadar şarj çözümünün tasarımı ve planlaması için destek sağlıyoruz.




Kaynak:

     
                                                        
                   

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar