Endüstriyel Uygulamalarda Kullanılan 12 Temel Motor Tipi
Gelişen teknolojiyle birlikte ortaya çıkan farklı ihtiyaçlara yeni çözümler üretiliyor. İhtiyaçların değişiklik göstermesiyle de üretimde kullanılan motor tipleri de değişiklik gösteriyor. Bu yazımızda endüstriyel alanda kullanılan 12 temel motor çeşidinin kullanım alanlarını inceledik.
29.08.2016 tarihli yazı 23235 kez okunmuştur.
Üretimde motorların kullanılmasıyla birlikte kaçınılmaz olarak sürücülerin kullanımı da zorunlu hale geliyor. Hemen hemen her endüstriyel ya da ticari girişimciler de elektrik sürücülerini mekanik sürücülere tercih ediyorlar çünkü elektrik sürücülerinin avantajları mekanik sürücülere göre oldukça fazla. İşte o avantajlar:
► İnşası basit ve daha az bakım gerektiren bir yapıya sahipler,
► Hız kontrolü kolay ve sorunsuz şekilde yapılabiliyor,
► İstenilen uygun yerlere monte edilebilecek şekilde tasarlanabiliyorlar ve böylelikle bir düzen oluşumunda sorun yaratmıyorlar,
► Uzaktan kontrol edilebiliyorlar,
► Kompakt bir yapıya sahipler ve böylelikle daha az yer gerektiriyorlar,
► Herhangi bir zaman kaybı olmadan çalışmaya başlayabiliyorlar,
► Karşılaştırıldıklarında daha uzun ömre sahipler,
Bu gibi avantajlara rağmen elektrik sürücülerinin de bazı dezavantajları bulunmakta. İşte elektrik sürücülerinin dezavantajları:
► İnşası basit ve daha az bakım gerektiren bir yapıya sahipler,
► Hız kontrolü kolay ve sorunsuz şekilde yapılabiliyor,
► İstenilen uygun yerlere monte edilebilecek şekilde tasarlanabiliyorlar ve böylelikle bir düzen oluşumunda sorun yaratmıyorlar,
► Uzaktan kontrol edilebiliyorlar,
► Kompakt bir yapıya sahipler ve böylelikle daha az yer gerektiriyorlar,
► Herhangi bir zaman kaybı olmadan çalışmaya başlayabiliyorlar,
► Karşılaştırıldıklarında daha uzun ömre sahipler,
Bu gibi avantajlara rağmen elektrik sürücülerinin de bazı dezavantajları bulunmakta. İşte elektrik sürücülerinin dezavantajları:
► Elektrik beslemelerinde herhangi bir arıza tespit edildiği anda en kısa sürede durdurulmaları gerekir. Aksi takdirde sistemler kalıcı hasar görebilirler
► Sistem için gerekli olan elektrik besleme kaynaklarının sunulmadığı bölgelerde kullanılamazlar
► Dezavantajların sayılarının avantajların sayılarıyla kıyaslandığında oldukça az olmaları elektrik sürücülerini öncelikli tercih sebebi olmasını sağlamaktadır.
Şimdi ise endüstriyel alanlarda kullanılan 12 temel motor tipini kısaca inceleyelim.
1) DC Seri Motorlar
DC seri motorlar elektrik lokomotifler, çelik haddeleme imalathaneleri, yük asansörleri, teleferikler ve vinçler gibi yüksek tork ve değişken hızların gerekli olabileceği yerlerde kullanılan bir motor çeşididir.
2) DC Şönt Motorlar
DC şönt motorlar orta güçte bir başlangıç torku gerektiren ve hemen hemen sabit hızla çalışılması gereken uygulamalarda kullanılır. Kullanım alanı olarak sabit hızla sürülen ara şaftlar, torna tezgahları, elektrikli süpürgeler, ahşap işleme makineleri, çamaşır makineleri, asansörler, konveyör sistemler, öğütücü makineler, küçük baskı presleri vb. örnekler verilebilir.
3) Kümülatif Bileşik Motorlar
Kümülatif bileşik motor yüksek başlangıç torku ve durmadan değişken hızlar gerektiren uygulamalarda kullanılan motor tipleridir. Bu uygulamalara örnek olarak kompresörler, döner presler, değişken başlı santrifüj pompaları, asansörler, sürekli konveyör sistemleri vb. sistemler örnek verilebilir.
4) Üç Fazlı Senkron Motorlar
Üç fazlı senkron motorlar değişken yük altında sabit hızla çalışılması gereken uygulamalarda kullanılır. Bu uygulamalara hava kompresörleri, motor jeneratör setleri, devamlı haddehaneler örnek olarak verilebilir. Ayrıca üç fazlı senkron motorlar kağıt ve çimento endüstrisinde de sıkça kullanılırlar.
5) Sincap Kafesli Asenkron Motorlar
Sincap kafesli asenkron motorlar basit, fakat oldukça sağlam bir yapıdadır. Aynı zamanda aşırı yük kapasitesine de sahiptirler. Uygulama olarak hemen hemen sabit hızı gerektiren ve düşük başlangıç torklarının yeterli olduğu uygulamalarda kullanılırlar. Bu motorlar hız kontrolünün gerekli olmadığı düşük ve orta güçlü su pompalarında, borulu kuyularda, torna tezgahlarında, matkaplarda, taşlama makinelerinde, parlatıcılarda, ağaç rendelerinde, fanlarda, vantilatörlerde, çamaşır makinelerinde ve kompresörlerde vb. uygulama alanlarında kullanılırlar.
6) Çift Sincap Kafesli Motorlar
Çift sincap kafesli motorlar yüksek başlangıç torku, sabit hız gerektiren büyük yük kapasiteli uygulamalarda kullanılırlar. Çift sincap kafesli motorlar genellikle kompresör pompaları gibi yüksek başlangıç torku gerektiren yerlerde kullanılır. Bu yerlere örnek olarak pistonlu pompalar, büyük soğuk hava depolarındaki soğutucular, darbeli kırıcılar, sondaj milleri, tekstil makineleri, vinçler, matkaplar ve torna tezgahları örnek olarak verilebilir.
7) Bilezikli Asenkron Motorlar
Bilezikli asenkron motorlar yüksek başlangıç torkuna ve büyük yük kapasitelerine sahiptirler. Bu motorlarda hız normal hızdan %50 oranına kadar yükselme gösterebilir. Bilezikli asenkron motorlar, teleferikler, sarma makineleri, baskı makineleri, ara şartlar, asansörler ve kompresörler gibi yüksek başlangıç torku ve hız kontrolü gerektirebilecek olan endüstriyel uygulamalarda kullanılırlar.
8) Tek Fazlı Senkron Motorlar
Tek fazlı senkron motorlar yazı makineleri, saatler, her türlü zamanlama cihazları, kayıt cihazları, ses kayıt ve çoğaltma sistemleri gibi sabit hızların gerekli olduğu sistemlerde kullanılırlar.
9) Tek Fazlı Motorlarlar
Tek fazlı motorlar yüksek tork gerektiren sistemlerde kullanılırlar ve bu motorların hızları geniş bir hız skalasında kontrol edilebilir. Kullanım alanları olarak ise buzdolabı ve elektrikli süpürge gibi küçük ev aletleri örnek olarak verilebilir.
10) Geri Tepmeli Motorlar
Repulsion motor olarak bilinen geri tepmeli motorlar yüksek başlangıç torku ve geniş bir değişken hız skalası gerektiren uygulamalarda kullanılabilen motorlardır. Ayrıca bu motorlar büyük yükler altında yüksek hızlara çıkabilme yeteneğine de sahiptirler. Geri tepmeli motorlar yaygın olarak değişken ve yüksek başlangıç torkları gerektiren fakat aynı zamanda bobin sarma makineleri gibi sabit hızla çalışan uygulamalarda kullanılırlar.
11) Kalkış Kondansatörlü Daimi Asenkron Motorlar
Kalkış kondansatörlü asenkron motorlar sabit hızda çalışan ve kısmen yüksek başlangıç torku gerektiren uygulamalarda kullanılırlar. Bu motorlarda hız kontrolünün yapılması mümkün değildir. Bu motorlar genellikle kompresörler, buzdolapları ve küçük taşınabilir yük asansörlerinde kullanılırlar.
12) Kondansatör Yol Vermeli Daimi Motorlar
Kondansatör yol vermeli daimi motorların çalışma karakteristiği daha iyi güç faktörü ve yüksek verime sahip olması dışında kalkış kondansatörlü daimi asenkron motorlara benzer. Bu nedenle kondansatör yol vermeli daimi motorlar yaygın olarak sessiz işlemlerin gerçekleştirilmek istendiği yerlerde kullanılırlar.
Kaynak:
►electrical-engineering-portal
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
ANKET