elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Fukuşima Nükleer Reaktörü için Cihaz Üretildi

Toshiba, Japonya’daki tsunami felakati sonrası zarar gören Fukuşima Nükleer Santralindeki reaktör odalarını derinlemesine incelemek için özel olarak tasarlanmış, yılanı andıran pan-tilt kamerasına sahip bir prob üretti.



A- A+
25.12.2017 tarihli yazı 10744 kez okunmuştur.
Japonya’daki 2011 Töhoku depremi ve tsunaminin ardından Fukuşima Nükleer Santralinde meydana gelen kaza atmosfere radyoaktif madde salınmasına neden olmuştur. Aynı zamanda Fukuşima Nükleer Santrali’nin işletmecisi Tokyo Elektrik Enerji (TEPCO) faaliyeti durdurulan santralin çelik depolama tankından toprağa radyoaktif su sızıntısının olduğunu duyurmuştu. TEPCO ve Japonya Hükümeti, Fukuşima felaketinin başlamasından bu yana yaşanan sızıntının sebebini ve kaynağını hala tespit edebilmiş değil ve felaketin nasıl kontrol edileceği bir yol haritası bulunmuyor. Her geçen gün nükleer santraldeki reaktörler yeni bir alarm veriyor. Bu soruna çözüm sunacak çalışmalar ve araştırmalar yapılmaktadır.
 


►İlginizi Çekebilir: Çernobil Reaktör Kazası

Fukuşima tesisi yıkıcı bir deprem ve tusunami sonrası 2011 yılında üçlü sızıntı yaşadı. Bu nedenle sızıntı ile ilgili detayların bulunması, radyoaktif maddelerin bulunup uzaklaştırılması bağlamında doğru yöntem ve teknolojiyi belirlemek için çok önemlidir. Tesisin yıllarca süren hizmetten çıkarılmasını güvenli bir şekilde gerçekleştirmek en zorlu işlemdir.
 
Toshiba’nın ürettiği 13 m uzunluğundaki cihaz, erimiş yakıt hasarıyla ilgili ayrıntıların neredeyse hiç bilinmediği nükleer santralin yüksek radyoaktif Ünite 2 birincil sınırlama gemisini daha derinden incelemek için tasarlanmıştır.

Toshiba’nın Enerji Sistemleri Birimi ve Uluslararası Nükleer Atık Denetimi Enstitüsü işbirliği ile geliştirilen yılan benzeri cihaz, bölgeyi araştırmak ve erimiş enkaza ulaşmak için, temelin içerisine gönderilecek. Cihazın ön tarafındaki pan-tilt kamera içeriye girdikten sonra erimiş yakıt işaretlerini görecektir. Çapı 12 cm civarı olan uzun teleskopik borunun içerisine entegre edilmiş dozimetrenin ve termometrenin bulunduğu bir ünite yavaş yavaş içe ve dışa doğru hareket ediyor. Yetkililer arkadan bir kablo ile bağlı probun, engellerden kaçınması durumunda reaktör teknesinin altına inebileceğini söyledi. Birçok mühendis, tesisteki radyasyonsuz komuta merkezinden uzaktan kumanda etmekle görevli olacak.

 


►İlginizi Çekebilir: Nükleer Santralde Keşif Yapacak Robot

2017 yılının başında bir robot, reaktör 2’yi incelemek için gönderildi ve yalnızca birkaç dakika sonra beklenenden yüksek radyasyon sebebiyle durdu. Aşırı radyason nedeniyle, araştırma robotları tarafından tesisi keşfetmek zor oluyor. Ama bu yeni tasarım cihazının tesis yetkililerinin işi ilerletmesine yardımcı olacağı düşünülüyor.

Ünite 2 reaktörü içerisindeki soruşturma görevinin, ancak ocak ayının sonlarına doğru gerçekleşebileceği belirtildi. Tesisin durumunun tam olarak anlaşılıp, kalıntıları devre dışı bırakma sürecinin 2050 yılına kadar sürmesi bekleniyor. Japonya önümüzdeki yıl bazı reaktörlerde temizleme çalışmalarına başlayacağını daha önce duyurmuştu. Yeni sisteminin işe yarayıp yaramayacağı henüz bilinmiyor.


Yazar: Nilüfer Açıkyol

Kaynak:


GIZMODO
The Washington Post

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.