elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Gaz Algılama Drone'ları Geliştirildi

Rice Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacı olan Riccardo Petrolo ve ekibi, uçucu organik bileşikleri tespit edebilecek drone geliştirdiler. Detaylar haberimizde.



A- A+
29.09.2018 tarihli yazı 8625 kez okunmuştur.
Uçucu organik bileşikler (Volatile organic compounds=VOC), insanları hem uzun hem de kısa vadede sağlık problemleri ile karşı karşıya bırakabilirler. Bu uçucu bileşiklerin nerede ve hangi konsantrasyonlarda olduklarını bilmek bu nedenle paha biçilmez bir bilgi olabilir. Rice Üniversitesi’nden araştırmacılar, uçucu organik bileşikleri algılayabilen dronelar üzerine yaptıkları çalışmalarda büyük ilerleme kaydettiklerini belirttiler.

Uçucu organik bileşikler; saç spreyi ve tutkal gibi ev ürünlerinden, arabaların egzoz borularından, tehlikeli kaçaklar ve patlamalardan ortaya çıkan gazlardır. Bu gazlar insanlar tarafından solunduğunda, gözlerde ve burunda tahriş, yorgunluk, mide bulantısı ve baş ağrılarına neden olurken, daha uzun süreli maruz kalma durumunda ise kansere sebebiyet verebilirler.



 

Rice Üniversitesi araştırmacıları, Baylor Tıp Koleji ve Herkes için Teknoloji Derneği ile birlikte, havadaki VOC’ları tutmak için droneların gücünü kullanmak istiyorlar. Daha spesifik olarak, kaçaklar, patlamalar ve kazalarla atmosfere yükselen gazları otomatik olarak algılamayı umuyorlar.

Araştırmacıların otonom droneları ASTRO (Autonomous, Sensing and Tetherless Networked Drones) olarak adlandırılıyor. Dronelarda, gerçek zamanlı olarak havadaki gazları tespit etmek için yüksek çözünürlüklü mobil lazer-spektroskopi kullanıldı.

ASTRO droneları filolarını bir araya getirmek ve birbirleriyle iletişim kurmak için yerleşik bir dizi sensör ve vericiyi kullanan bir gaz koklama makinesi ağı oluşturulacak. Bununla birlikte, insanlar için en zararlı olan VOC işaretlerine odaklanılarak, daha sonra yerel sakinlere aktarılabilecek bir 3D hava kirliliği modeli oluşturulacaktır.

Rice Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacısı Riccardo Petrolo çalışmalarını, ‘Şu anki durumda, eğer kimyasal bir sızıntı varsa, insanlar bunu birkaç gün boyunca öğrenemeyebilirler, ancak sistemimiz bunları cep telefonları aracılığıyla hemen bilgilendirebilir.’ diye açıkkladı. ‘Ayrıca, Hurricane Harvey gibi ekstrem olaylarda ilk müdahalecilerin karşılaşabileceği tehlikelerden de endişe duyuyoruz. Bir tüyün kenarının nerede olduğunu bilmelerini istiyoruz, böylece nerede nefes almanın güvenli olduğunu ve tahliye sınırlarının nereye yerleştirileceğini biliyorlar.’

Bilim adamları bir süredir ASTRO’yu geliştiriyorlardı. Ulusal Bilim Vakfı’ndan 1,5 milyon dolarlık hibe, ekibin kablosuz iletişim ve algılama teknolojilerini ilerletmesini ve daha sonra droneların savunmasız konumlarda ve diğer olası uygulamalarla ideal olarak yerleştirmesini sağlayacaklar.

Petrolo, platformun tamamen agnostik olduğunu ve bu sebeple acil müdahale durumunda birisini bulmak için kameraları ve diğer kablosuz sensörleri destekleyemediğini belirtti.

Kaynak:

►newatlas.com

Merve  SEVER Merve SEVER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.