elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kablosuz Telekomünikasyon Ağı Nedir? Aşamaları Nelerdir?

Kablosuz telekomünikasyon sistemi, 1980'lerin başlarında ilk nesil (1G) mobil ağın tanıtılmasının ardından birkaç evrim aşamasından geçmiştir. Mobil iletişim ağları, dünya çapında daha fazla bağlantı imkanı sağlamak ve daha fazla kullanıcıyı desteklemek için hızla ilerlemekte. Kablosuz teknolojilerin aşamaları ile ilgili detaylar yazımızın devamında.



A- A+
21.11.2018 tarihli yazı 11956 kez okunmuştur.
Kablosuz teknoloji, artan talepleri ve daha yüksek şartname gereksinimlerini karşılamak için sürekli olarak gelişmektedir. Gelecekte kablosuz teknolojiler, ultra hızlı, zengin özelliklere sahip ve son derece güvenli mobil ağlar sağlayacaktır. Kablosuz telekomünikasyon, cep telefonları ve benzer cihazlar üzerinden iletişim kurmamızı sağlayan bir ağ olarak tanımlanabilir. Günümüzün kablosuz telekomünikasyon ağı, 1G, 2G, 3G ve 4G olmak üzere 4 aşamaya ayrılır.
 
 

1G (1. Nesil)

1G, analog hücresel teknolojiyi kullanan kablosuz telekomünikasyon ağının ilk aşamasıdır. Bu sistemin ticarileşmesi 1980'lerde başladı ve 1990'da sona erdi, çünkü yeni ve daha umut verici bir telekomünikasyon ağı geliştirildi. Bu yeni ağ 2G olarak adlandırıldı.

1G sisteminin temel özellikleri:
  • Frekans: 150-900 MHz
  • Bant genişliği: 30 KHz
  • Teknoloji: Analog Teknoloji
  • Veri oranı: 2 Kbps
 
1G sisteminin bazı dezavantajları vardır. Sadece sesli olarak iletişimi desteklemesi, modern telsiz telekomünikasyon ağına kıyasla kötü ses kalitesi sağlaması, analog teknolojiye dayanarak, pil verimliliği zayıf olması ve cep telefonlarının boyutlarının daha büyük olmasının istenmesi dezavantajlarından bazılarıdır. Bu dezavantajlar, teknoloji uzmanlarını daha iyi ve daha verimli bir kablosuz iletişim yolu aramaya yönlendirdi ve böylece 2G olarak adlandırılan ikinci nesil kablosuz telekomünikasyon ağı geliştirildi.


2G (2. Nesil)

2G, 1G'nin devamı niteliğindedir, aynı zamanda gelişmiş özelliklere ve kabiliyetlere sahip, kablosuz telekomünikasyon sisteminin ikinci aşamasıdır. Bu aşama, analogdan dijital telekomünikasyon biçimine geçiş aşamasıdır. Bilindiği gibi GSM teknolojisi, bu aşamada kullanım için geliştirilmiştir. GSM (Global System for Mobile), Mobil için Global Sistem anlamına gelir.

2G sisteminin temel özellikleri:
  • Frekans: 1.8 Ghz’e kadar
  • Bant genişliği: 25 MHz
  • Teknoloji: Dijital Teknoloji (GSM)
  • Veri oranı: 64 Kbps (1G’den 32 kat daha fazla)
 
2G sistemi, sesli aramaların yanı sıra, SMS ve MMS ile iletişim kurabiliyordu. GPRS-EDGE (General packet Radio Service-Enhanced Data Rates for GSM Evolution) yardımı ile 1Mbps'ye kadar varan veri hızları sağlamaktadır. Ayrıca bu sistem GPRS ile geliştirilerek, 2.5G oldu ve kullanıcıların e-postalara, web taramalarına vb. erişmelerine izin verdi.

2G sistemi gelişmiş özelliklere ve yeteneklere sahip olmasına rağmen, teknoloji uzmanları gelecekteki gereksinimleri karşılamak için daha hızlı ve geliştirilmiş bir ağa ihtiyaç olduğunu düşünerek 3G sistemini geliştirdiler.

3G (3. Nesil)

3G, kablosuz telekomünikasyon ağının üçüncü aşaması olarak adlandırılabilir. Bu ağ hala kullanılan bir sistemdir. 2G teknolojisini daha fazla geliştirmek için teknoloji uzmanları ve bilim insanlarının isteği üzerine, 3G teknolojisi, 2000 yılından itibaren kamu kullanımı için geliştirilmiş ve ticarileşmiştir. Bu aşama aynı zamanda akıllı telefonların buluşunu kapsamaktadır, yani bugün kullandığımız telefonlar bu aşamada icat edildi. 

3G sisteminin temel özellikleri:
  • Frekans: 1.6-2 GHz
  • Bant genişliği: 100 MHz
  • Teknoloji: Dijital Teknoloji
  • Veri oranı: 2 Mbps'ye kadar (1G'den 1000 kat daha fazla)
 
3G ağı ile sesli arama, SMS ve MMS dışında görüntülü görüşme yapılabiliyor. Cep telefonlarının görüntülü görüşme için yeterince akıllı olması gerekiyordu. Bu sebeple akıllı telefonlara da ilk adım atılmış oldu. 3G sistemi diğer sistemlere göre daha hızlı iletişim, daha iyi ses netliği ve daha yüksek veri oranları sahip. Tüm bunlara ek olarak, 3G cep telefonları da Mobil TV olarak adlandırıldı, çünkü artık mobil cihazlarda TV şovları izlenebilmekte.

 


►İlginizi Çekebilir: 4G ve 5G Nedir?
 
 

4G (4. Nesil)


Şu anda, dünyanın çoğu bölgesinde bu teknoloji hala kullanılıyor. Bu sistem, 2010 yılında 3G ağının oldukça sıradan bir şey olmaya başlamasıyla ortaya çıktı. 4G, veri hızları ve performans söz konusu olduğunda inanılmaz sonuçlar sağlıyor. 

4G sisteminin temel özellikleri:
  • Frekans: 2- 8GHz
  • Bant genişliği: 100MHz
  • Teknoloji: Dijital Teknoloji (LTE, Wi-Fi)
  • Veri oranı: 100Mbps'den 1Gbps'ye kadar değişir
 
LTE, Vo-LTE, Vo-IP vb. gibi birkaç yeni teknoloji 4G ağı ile birlikte geliştirilerek 5G kablosuz telekomünikasyon ağlarının geliştirilmesine katkı sağlayacaktır. Teknoloji uzmanı ve bilim insanları çok daha hızlı ve verimli bir ağ geliştirmekte, 5G veya beşinci nesil ağlar olarak adlandırılan bu teknoloji 2020 yılına kadar, kamu tarafından kullanılmak üzere piyasaya sürülecektir.

 
 

5G (5. Nesil)

Hala kullanılan 3G ve 4G teknolojisinden sonra çığır açacak olan bir diğer kablosuz telekomünikasyon ağı 5. nesil olarak adlandırılan 5G’dir. Bu ağ, hala geliştirilme aşamasında olduğu için henüz kimse tarafından kullanılmaya açık değildir. Ancak, pek çok şirket 5G ürünü oluşturmaya ve bunları test etmeye başlamış bulunmakta.

5G sisteminin temel özellikleri:
  • Frekans: 300 GHz'e kadar
  • Bant genişliği: 4.2 GHz
  • Veri oranı: >1Gbps 

5G, diğer sistemlere göre daha büyük bant genişliği, daha hızlı indirme hızları ve daha karmaşık mobil internet uygulamaları çalıştırma yeteneği ile geliyor. Tüm bunlarla birlikte, 5G'nin uygulanması daha maliyetli olması, en yeni cep telefonlarına entegre edilebilmesi, frekans aralığının aşırı kalabalıklaşma riski ise 5G’nin dezavantajlarındandır.

 


Kaynak:

engineeringsgarage.com

Merve  SEVER Merve SEVER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar