elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kompanzasyon Kondansatörlerinin Bakımı |
1. Bölüm

Güç faktörünü düzenleme işlemi olan kompanzasyondan yüksek verim elde edebilmek için kondansatörlerin bakımı çok büyük bir önem taşımaktadır. Sistem arızalarını minimum seviyeye indirmek için yapılan kondansatör bakımının detaylarını yazımızda bulabilirsiniz.



A- A+
12.03.2011 tarihli yazı 32758 kez okunmuştur.
Kompanzasyon sistemlerinde en sık karşılaşılan arızalar kondansatörlerin kapasite kaybına uğramasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle kompanzasyon sistemlerinde kondansatör bakımı çok büyük önem taşımaktadır.
 
Normal şartlar altında kondansatörler uzun yıllar arızasız olarak çalışabilir. Ancak harmonik akımları, yetersiz havalandırma ve soğutma sonucu yükselen ortam sıcaklığı gibi olumsuz koşullar nedeniyle kondansatörler ve ilgili ekipmanlar arızalanabilmektedir. Bu arızalar enerji maliyetlerini arttırdığı gibi yangın ve patlama tehlikesine de yol açabilir. Bu nedenle kompanzasyon kondansatörlerinin düzgün ve hatasız çalışıp çalışmadığından emin olmak gerekir. Bundan emin olmanın tek yolu ise düzenli olarak bakım faaliyetlerini gerçekleştirmektir. Koruyucu bakımın yılda iki kez yapılması önerilmektedir.
 
 
 
Şekil 1: Kondansatör patlamış ve tepe kısmında açılma gerçekleşmiş. Termal kamera ile yapılacak olan bir izleme ve bakım faaliyeti, oluşan zararı önleyebilirdi.


 

Önce Güvenlik!

Kondansatörler devreden ayrılmış olsalar bile ölümcül olabilecek bir potansiyel gerilimi uzun süre üzerlerinde tutabilirler. Bu nedenle kondansatörler üzerinde bakım ve onarım çalışması yapılacağı zaman çok dikkatli olunmalıdır. Bakım işlemi gerçekleştirilirken, kondansatörler bir deşarj ünitesi ile beraber kullanılmalıdır.
 
 
Şekil 2: Kondansatör grubuna ait koruma sigortaları ve deşarj ünite bölümü

►İlginizi Çekebilir: Kondansatör Nasıl Çalışır? | 1. Bölüm

 
Bakım sırasında dikkat edilmesi gereken bir diğer eleman ise akım transformatörüdür. Normalde akım transformatörü, kondansatör bankında değil panoda yer alır. Ancak kondansatör bankı devreden çıkarılsa bile akım transformatörünün bağlı olduğu kabloda tehlikeli bir gerilim endüklenmiş olabilir. Eğer akım transformatörü devresi uçlarında bir yük bağlıyken açılırsa, uçlar arasında tehlikeli seviyede bir gerilim oluşabilir.


Görsel Denetim ve Temizlik

Bakım faaliyetine, sistemi göz ile kontrol ederek başlanır. Isınmış, kararmış veya rengi bozulmuş komponentler, şişmiş veya sızıntı yapmış kondansatörler veya nemli ortam arıza oluşması için elverili koşullardır. Toz ve kire karşı temizlik, vakumlu süpürgeler ile yapılmalı, hava üflemesi ile temizlik yapılmamalıdır. Pnömatik tesisata bağlı basınçlı hava tabancası ile temizlik yapılırsa basınçlı havanın içindeki yağ buharı ve diğer partiküller ekipman bağlantılarında korozyona ve kaçak iletkenliğe neden olabilir. Temizlik ve bakım sonrasında kondansatör bankını tekrar enerjilendirmeden önce faz-faz ve faz-nötr bağlantı noktalarına ait yalıtım ekipmanları gözden geçirilmelidir.


 
Şekil 3: Kondansatörlerin öncelikle görsel bakımı gerçekleştirilmelidir. Renk bozulmasına uğramış, sızıntı yapmış, fazla ısınmış kondansatörler arızaya neden olabilmektedir.

►İlginizi Çekebilir: Akım Transformatörleri Nasıl Çalışır?

 
Görsel denetim ve temizlik işleminnden sonra daha ayrıntılı bir bakım için termal kamera ile izleme yapılmalı ve gerekli ölçümler gerçekleştirilmelidir. Bu işlemlerin detaylarını yazı serimizin 2. bölümünde bulabilirsiniz.



 
 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar