elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Raspberry Pi Kurulumu Nasıl Yapılır?

Raspberry Pi kurulumunu ikiye ayırabiliriz: Masaüstü bilgisayarda klavye ve fareyi Raspberry Pi'ye bağlayarak yapılan "monitörlü kurulum" veya ikinci bir yol olarak laptop üzerinden yapılabilen "monitörsüz kurulum". Yazımızda ikinci yöntemi kullanarak sizlere Raspberry Pi kolayca nasıl kurulur bundan bahsedeceğiz.



A- A+
30.11.2018 tarihli yazı 13410 kez okunmuştur.
Başlangıçta kurulum esnasında kolaylık olması açısından aşağıda belirtmiş olduğumuz donanımsal parçaları temin edip, yazılım programlarını indirirseniz adımları uygulamanız çok daha kısa sürecektir.
 

Kurulum İçin Gereken Donanım ve Yazılımlar

Donanımlar

 Raspberry Pi 
MicroSD kart (Sandisk-16 GB ideal, toshibalarda sorun çıkabiliyor) ve kart okuyucu
USB kablosu
 

Yazılımlar

Raspberry için işletim sistemi image dosyası. Raspbian işletim sistemini indirmek için buraya tıklayınız.
Rufus (desktop uygulaması)
Putty (desktop uygulaması)
Fing (mobil uygulama)
 

Kurulum Adımları

MicroSD kartı bilgisayarımıza bağlıyoruz. FAT32 formatında olması önemli, değilse özelliklerden değiştirmeliyiz. Daha sonra "rufus" uygulamasını çalıştırdığımızda Şekil 1’de görüldüğü gibi image dosyası olarak indirmiş olduğumuz raspbian işletim sisteminin image dosyasını seçiyoruz. Aygıt olarak da MicroSD kartımız seçip başlata basıyoruz. Bu işlemle aslında MicroSD kartı boot etmiş oluyoruz.

 


Şekil 1: MicroSD Karta İşletim Sistemi Kurulumu


Kurulum genel olarak tamamlandı ancak Raspberry’yi kendi laptopumuz üzerinde çalıştırmak istediğimiz için uzaktan bağlantı ve internet ayarlarını yapılandırmamız gerekiyor. Bu noktada SD kartın içerisinde boot işlemi sonunda oluşmuş dosyalara ek olarak iki dosya da kendimiz oluşturacağız. İlki, SSH'a izin vermek için "ssh.txt" adında boş bir metin belgesi oluşturup ".txt" uzantısını kaldıracağız ve artık "file" olarak gözükecek. İkinci olarak, internete bağlanabilmesi için "wpa_supplicant.txt" adında bir metin belgesi oluşturup, içine de aşağıdaki kod dizisini yazacağız:
 
network={
ssid=”ağ adı”
psk ="WPA/WPA2 güvenlik anahtarı/ağ parolası "
key_mgmt=WPA-PSK
}


Bu şekilde istediğiniz kadar ağ tanımlayabilirsiz, tek yapmanız gereken alt alta yukarıdaki kodu yazıp ağ adı ve parolası kısmını değiştirmek.Bir ev ağı tanımladığımızı düşünelim. Ağ tanımlama işlemi bitip dosyayı kaydedince dosya uzantısını ".txt" den ".conf" a çevirerek dosyayı konfigürasyon(yapılandırma) dosyası haline getirmiş oluyoruz ve Raspberry’nin tanımlamış olduğumuz ağlara bağlanarak IP adresi alabilmesini sağlamış olduk. 

Kurulum tamamen tamamlandı. Artık MicroSD kart Raspberry’ye takılmaya hazır hale geldi. Raspberry'nin MicroSD kart girişine kartı takıp, 
usb kablonun bir ucunu Raspberry’nin power ucuna(pwr) diğer ucunu da laptopumuza takabiliriz.

Bilgisayarımızı SD kartta tanımladığımız ağa bağlayalım. Böylece Raspberry de o ağa bağlanacak. IP’sini öğrenebilmek için ise, telefonumuza Play Store/Apple Store'dan indirebileceğimiz “fing” uygulamasını kullanacağız. Bu noktada Raspberry üzerinde tanımlanan ağ ile bilgisayarınızın ve telefonunuzun aynı ağda olduğundan emin olun. Uygulama, Şekil 2’de görüldüğü gibi telefonun bağlı olduğu ağa bağlı diğer cihazların adlarını ve IP adreslerini gösteriyor.

 

Şekil 2: Raspberry’nin IP Adresi

►İlginizi Çekebilir: IPv6 Nedir? | Elektrikport Akademi
 
Daha sonra bilgisayarımıza "putty" uygulamasını indirip uygulamayı açıyoruz. Şekil 3’te gözüken "Hostname or IP address" yazılı kısma fing üzerinde gördüğümüz Raspberry’nin IP adresini yazacağız. Port numarası default olarak 22 yazılı, bu ssh için gerekli port.
 
 


Şekil 3: SSH ile Bağlantı

 
Open butonuna basınca terminal açılacak ve giriş yapabilmemiz için kullanıcı adı ve parola istenecek. Kullanıcı adı default olarak "Pi", parola ise default olarak “Raspberry”. İkisini de girince Şekil 4’te gözüktüğü gibi artık raspberry’e sorunsuz bir şekilde erişim sağlamış oluyoruz. Artık raspberry pi ile çeşitli uygulamalar yapmaya hazırız.
 


Şekil 4: Raspberry Giriş

 
 
 
Deniz KARAKAŞ Deniz KARAKAŞ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar