elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Saydam Örtü |
Düzlemsel Toplayıcının Önemli Elemanı

Güneş enerjisinin kullanılabilmesi için her şeyden önce bu enerjinin bir şekilde toplanması gereklidir. Bu toplama işlemi ise toplayıcılarla yapılır. Evlerimiz de sıkça kullandığımız, basit bir toplayıcı çeşidi ise düzlemsel toplayıcılardır. Düzlemsel toplayıcıların önemli elemanlarından birisi de saydam örtüdür. Gelin saydam örtüyü yakından inceleyelim.



A- A+
21.09.2014 tarihli yazı 10832 kez okunmuştur.
Yenilenebilir enerji kaynaklarından birisi olan güneş enerjisinin kullanılabilmesi için her şeyden önce bu enerjinin bir şekilde toplanması gereklidir. Bu toplama işlemi ise toplayıcı, panel ya da kollektör dediğimiz düzenekler yardımıyla gerçekleştirilir. Evlerimiz de sıkça kullandığımız, basit bir toplayıcı çeşidi ise düzlemsel toplayıcılardır. 100-150 ºC değerlerinde çalışan ve diğer sistemlere göre daha ucuz olan bu toplayıcıların önemli elemanlarından birisi de Saydam Örtüdür.
 


 

Saydam Örtü

Saydam örtünün amacı, güneş ışımasını içeriye alıp çevreye olan ısı kayıplarını azaltmaktır. Özellikle rüzgarlı bölgede taşınım ile olan ısı kaybı çok fazladır. Saydam örtü kullanılması halinde yutucu(absorblayıcı) yüzey ile çevre arasındaki ısı taşınım katsayısı çok büyük olacağından faydalı ışıma azalır. Saydam örtü taşınımla çevreye olan ısı kaybını önlediği gibi yutucu yüzeyi de yağmur,dolu, toz gibi dış etkilerden korur.
 


 

Saydam Örtünün Özellikleri

Toplayıcılarda kullanılan saydam örtülerin kısa dalga boylu güneş ışınlarını geçirme oranı büyük olmalıdır,
Yutucu levha tarafından yayılan uzun dalga boylu ışınımların dışarı çıkmaması içinse uzun dalga boylu bu ışınımların geçirme oranı da küçük olmalıdır,
Saydam örtü ucuz olmalı,
Mor ötesi güneş ışınlarından etkilenmemeli,
Yüksek sıcaklıklara dayanabilmeli,
Dolu, taş, yağmur, toz gibi çevresel etkilere mukavimli olmalıdır.
 

Ben Ne Yapabilirim Diyenlere Tavsiyeler...

►Güneşten gelen enerjinin %50-55’i dünyaya ulaşmakta gerisi tekrar uzaya yansımaktadır. İleri de büyük şirketlerin uzayı enerji elde etmek için de kullanacaklarını gösteren bu durum için belki aklına bir şeyler gelebilir…

Toplayıcıları daha verimli hale getirmek için iletim ve taşınım yoluyla olan kayıpların azaltılması gerekir. Toplayıcı ve saydam örtü arasındaki hava boşaltılarak bu kayıplar azaltılabilir. Sence başka neler yapılabilir?

Saydam örtü olarak sıkça kullanılan cam, görünür ışığı geçirmesine rağmen kızıl ötesi ışınlara karşı geçirimsizdir. Toplayıcıdan ve örtüden uzun dalga boylu ışınımları geçirmeyecek bir malzeme ile verimini artırabilirsin…

Saydam örtüye güneş ışınları dik gelmesi istenir. Bu sebeple çoğunlukla bir miktar enerji harcayarak dik gelmesi düzeneklerle sağlanır. Sen enerji harcamadan bunu sağlayabilir misin?


Kaynak:
►Kişisel Ders Notu

Doğukan KAYGUSUZ Doğukan KAYGUSUZ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar