Yanlışıyla Doğrusuyla Hidroelektrik Santralleri
HES'ler hayatımızda önemli yerlere sahip olan sistemlerdir.Fakat bu sistemlerin hem iyi,hem de kötü yönleri vardır. Günümüzde uzun tartışmalara konu olup, halen yararlarının ve zararlarının tam olarak ne olduğu bilinmeyen, vatandaşın da doğru bilgilendirilmediğinden karar vermekte zorluk çektiği bir konudur hidroelektrik santralleri (HES). Bu yazımızda elimizden geldiğince doğrusu ve yanlışı ile HES’leri değerlendirmeye alacağız.
12.03.2014 tarihli yazı 55526 kez okunmuştur.
HES'leri(Hidroelektrik santralleri) tanımlayacak olursak, suyun potansiyel enerjisinin kinetik enerjiye dönüştürülmesiyle elektrik üretimi sağlayan sistemdir. Enerji üretiminde kullanılmasının yanı sıra tarımsal sulama ve içme suyu olarak da kullanılmaktadır. Yazdıklarımıza bakacak olursak hidroelektrik santraller hiçbir zararı olmayan sistemler olarak düşünülebilir. Biraz daha kurcalayıp yararları ve zararlarını teker teker inceleyelim bakalım nelerle karşılaşacağız.
►İlginizi çekebilir: Hidroelektrik santrallerinin çalışma prensibi
Bildiğimiz üzere HES kurulum aşamasında, özellikle tesislerin kuruluşu yapılırken inşaat atıkları oldukları yerde bırakılmaktadır. Bu sorun ilgili şirketlere gerekli uyarıların yapılmasıyla çözülebilir. Yine yapım aşamasında karşımıza çıkan bir diğer sorun, gerekli görülmesi halinde dinamit patlatılması ve böylece doğal yaşam alanının tahrip edilmesidir ancak bu konuda da alınabilecek önlemler vardır. Daha büyük sorunlara gelecek olursak HES’ler küresel ısınma, iklim değişikliği, ve canlı türünde ki azalma gibi bir çok noktada rol oynar. Örneğin Elazığ’da Keban Barajı kurulmadan önce her yıl metrelerce kar yağarken, tesis çalışmaya başladıktan sonra yağışlar giderek istikrarını kaybetmiştir. HES’lerin çalışması için başvurulan başka bir yöntem de “suyun şişirilmesi ”, yani toplanmasıdır. Bu yöntem sebebiyle bir çok tarım alanı zarar görecektir.
Buraya kadar HES’lerin kötü yanlarını yazdık ve teoride zararsız görünen sistemlerin aslında tehlikelerinin olduğunu öğrendik. Fakat hayatımız boyunca verdiğimiz her kararın iyi ve kötü yanları vardır. Dolayısıyla doğrudan HES’ler kötüdür sonucuna varmak yanlış olacaktır. Bu nedenle HES’lerin yararlarına da bakmamız gerekir. Bunlardan en önemlisi enerji bakımından dışa bağımlı olan ülkemizin enerji ihtiyacının bir kısmının giderilmesidir. Ayrıca verimi %90’ı bulan bu sistemlerin ömrü oldukça uzun (200 yıl), yatırımı geri ödeme süresi kısa (5-10 yıl) ve işletme gideri çok düşüktür (yaklaşık 0.0114TL/kWh). Bunun yanında istihdam ve ekonomik kalkınmaya yönelik faydalar sağlayan hidroelektrik santraller, sel ve su baskınlarını önleyerek can ve mal kayıplarını engeller. Dahası barajlar taşkınla gelen fazla suları göl alanında depolayarak suyun yetersiz olduğu zamanlarda kullanma imkanı verir.
Sonuç olarak, zararlarının yanında bir o kadar da yararı olan bir sistemdir HES’ler. Umarım ülkemizin geleceği için en doğru kararlar en kısa sürede alınır.
Kaynaklar:
►ETKB
►Dewa-pas
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
ANKET