elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İTÜRO'da Kayıtlar Başladı

Türkiye'ninen iddialı robotik organizasyonlarından İTÜRO, iddiasınıuluslar arası platforma taşımaya hazırlanıyor.



A- A+
01.01.2012 tarihli yazı 4539 kez okunmuştur.


 



Türkiye’nin en iddialı robotik organizasyonlarından İTÜRO, iddiasını uluslar arası platforma taşımaya hazırlanıyor.



İTÜ Kontrol ve Otomasyon Kulübü(OTOKON) tarafından düzenlenen İTÜ Robot Olimpiyatları(İTÜRO), 12- 13- 14 Nisan 2012 tarihlerinde İTÜ Ayazağa Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.



İTÜRO, artan katılımcı kitlesinden ve ülkedeki robotik çalışmalarının gelişiminden güç alarak bu yıl uluslar arası platforma çıkmaya hazırlanıyor.



İTÜRO, içerdiği Mini Sumo, Çizgi İzleyen, Süpürge, Yangın Söndüren, Kendini Dengeleyen Robot, Serbest Kategori ve Labirent kategorileri ile her seviyeden yarışmacının ilgi odağı olmaya devam ediyor. Kategori kurallarının güncellenmesi ile yarışmaların heyecan dozu arttırılmış ve yarışmacıların daha iddialı seviyede yarışmalarına ortam hazırlanmıştır. Kategoriler ile ilgili kısaca bilgiler verelim



1.  Çizgi İzleyen



Çizgi izleyen robotlar önceden belirlenen bir parkuru veya bir pisti sensörleriyle algılayarak takip eden, iz süren robotlardır. Parkur siyah zemin üzerinde çizilmiş, işaretlenmiş görünen beyaz bir çizgi veya tam tersi olabilir. Bunun yanı sıra takip edilecek çizginin rengi değişebilir çizgi izlerken pistte dinamik değişimler de yaşanabilir



2.  Kendini Dengeleyen



Kendini dengeleyen robotlar şekil olarak iki teker üzerinde kurulu bir platformdan oluşur ve ters sarkaç modelini temel alarak kendi kendini tamamlar. Kendini dengeleyen robotlar tekerleri (iç yüzleri birbirlerine bakan iki teker, bisiklet gibi değil) aynı hizada olan ve çalıştırıldığında kendiliğinden dengesini sağlayan, çalıştırılmadığında ise “düşen” bir robottur.



3.  Labirent



Labirent yarışmasındaki robotlar, önceden belirlenmiş ve yarışma boyunca sabit kalacak bir labirenti çözmeye çalışan robotlardır. Robot otonom hareket etmelidir.



4.  Mini Sumo



Mini sumolar, birbirleriyle dohyo adı verilen belli standartlara ve özelliklere sahip yuvarlak bir ring üzerinde karşılaşırlar. Karşılaşma süresince robotlar birbirlerini ringin çevresindeki çizginin dışına itmeye çalışır. Robotlar kullandıkları çeşitli algılayıcılar ile dohyonun çevresindeki beyaz çizgiyi algılayıp, ring dışına çıkmamaya; ring içinde kalmaya çalışırlar



5.  Süpürge Robot Kategorisi



Süpürge yarışmasındaki robotlar bir parkur üzerinde, engel algılayıcı sensörler ve yeri temizlemek için vakum sistemine benzer sistemlerle parkuru temizlemeye çalışan robotlardır. Bu yarışmada amaç en kısa sürede engellere çarpmadan zemini en iyi şekilde temizlemektir.



6.  Yangın söndüren



Bu yarışmada robotlar, labirent şeklindeki parkur üzerinde odalarda bulunan yanan mumları söndürmeye çalışırlar. Bunu gerçekleştirmek için değişik sensörler (ışık, sıcaklık, kızılötesi, ultrasonik vb.) robotlarda kullanılabilir.



7.  Serbest Kategori



Serbest kategori, yukarıda bahsi geçen altı kategori dışındaki çalışmaları kapsamaktadır. Yarışmacıların kendi yetenekleri ve yaratıcılıkları dâhilinde yapılan çalışmalar yarışmaktadır. Serbest kategori projeleri hakem heyeti tarafından çeşitli ölçütlere göre değerlendirilecektir.



 



Yarışmalar yanında yurt içi ve yurt dışından gelen alanında uzman akademisyen ve sanayi temsilcileri ile öğrencileri buluşturma amaçlı gerçekleştirdiği panel, seminer ve söyleşilerde konuklarına yeni bir bakış kazandırmayı da vaat ediyor. Öğrenci, akademisyen ve sanayiden temsilcileri bir araya getirerek üniversitelerde üretilen bilginin sanayide kullanımına dair somut çözümler üretilmesi planlanmaktadır.



 



İTÜRO 2012 Yarışmacı Kayıtları Açıldı



İTÜRO’nun yarışmacı kayıtları İTÜRO internet sitesi www.ituro.org üzerinden yapılabilir.



Yarışma kategorileri, kurallar ve kayıt süreci ile ilgili ayrıntılı bilgi için internet sitemiz www.ituro.org sitemizi ziyaret etmeyi ihmal etmeyiniz.



Ülkemiz kurulduğundan bugüne değin teknolojik anlamda ciddi ilerlemeler kat etmiştir. Robotik alanı da bu alanlardan biridir. İTÜRO Ekibi, “çağı yakalama” hedef ini ileri taşıyarak “çağa yön verme” olarak belirlemiştir. Bu uğurda alınan yolu görmek adına İTÜRO 2012’ye davetlisiniz.



 



http://www.ituro.org/



https://www.facebook.com/ituro



https://twitter.com/ituro2012



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.