Gazi Üniversitesi |
Tercih Rehberi
Üniversite tercihlerini yapacak öğrenciler için, Gazi Üniversitesi hakkında genel ve gerekli bilgileri sizler için derledik. Editör kadromuzun deneyimleri ile hazırlanmış bu rehber haricinde merak ettiğiniz soruları #tercihrehberi hashtag'i ile de iletebilirsiniz.
02.07.2015 tarihli yazı 19179 kez okunmuştur.
Gazi Üniversitesi’nin kuruluşu, 1926 yılında genç Türkiye Cumhuriyeti’nin aydınlanma yolunda ışığını gençlerden alması gereğinin bilinci ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’da öğretmen yetiştiren bir okul açılmasını istemesine dayanır. Bu amaçla dönemin önemli mimarlarında projeler alınır ve Birinci Ulusal Mimarlık Akımının öncülerinden Mimar Kemaleddin’in başarılı bulunan projesi, kısa sürede Ankara’nın merkezinde muhteşem bir yapıya dönüşerek "Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü" adıyla açılır. 1982 yılında ise “Gazi Üniversitesi” kimliğine kavuşan üniversite, büyük bir şehir üniversitesi olarak eğitimine devam etmektedir.
Gazi Üniversitesi Rektörlüğü
Bugün Üniversitenin bünyesinde eğitim-öğretimini sürdüren 20 fakülte, 5 yüksekokul, 11 meslek yüksekokulu, 7 enstitü, 1 konservatuar ve 51 araştırma merkezi ile Türkiye'nin en çok fakülte ve yüksekokula sahip üniversitesidir. Dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasında yer alan Gazi Üniversitesi, eğitim ve öğretim alanındaki kalitesini “Gazili Olmak Ayrıcalıktır” ilkesi ışığında taçlandırmakta, Türkiye’nin geleceğine yön verecek nitelikli bireyler yetiştirmektedir.
Kampüsler
Eğitimden, iletişime, güzel sanatlardan mühendisliğe, spordan ormancılığa, tıptan eczacılığa, diş hekimliğinden edebiyata, iktisattan bankacılığa kadar birçok alanda eğitim vermektedir. Fakülte ve yüksekokulların yoğunluk gösterdiği merkez yerleşkesi dışında Beşevler, Emek, Maltepe, Gölbaşı, Çankaya, Ostim, Çubuk ve Polatlı'da da yerleşkeye sahip olan Gazi Üniversitesi, eğitim ve öğretime verdiği önemi gözler önüne serer. Ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ve Ankara Akyurt ve Polatlı'da yeni yerleşkeler kurulması planlanmaktadır.
Gazi Üniversitesi’nin Ankara’nın dört bir tarafında bulunan yerleşkeleri hakkında daha detaylı bilgi almak için Buraya Tıklayınız.
Yerleşkeleri ve Fakülteleri bilgisayarınızın başında gezmek isterseniz; Buraya Tıklayınız.
Gazi Üniversitesi’nin Ankara’nın dört bir tarafında bulunan yerleşkeleri hakkında daha detaylı bilgi almak için Buraya Tıklayınız.
Yerleşkeleri ve Fakülteleri bilgisayarınızın başında gezmek isterseniz; Buraya Tıklayınız.
Kampüsten Görüntü
Akademik Birimler
Gazi Üniversitesi, Türkiye'nin en çok fakülte ve yüksekokula sahip üniversitesidir. 77 bin’i aşan öğrenci sayısı ve 4 bin’i geçen öğretim elemanı sayısı ile Gazi Üniversitesi öğrenci başına düşen öğretim elemanı sayısında dünya standartlarını yakalamış bir üniversitedir.
Akademik Birimleri incelemek için Buraya Tıklayınız.
Ulaşım
Havalimanından Ulaşım
Esenboğa Havalimanından, Ankara şehir merkezine Havaş tarafından servisler düzenlenmektedir. Bu servisler uçağın inişinden 25 dakika sonra havalimanında şehir merkezine hareket etmektedir. Ayrıca 442 nolu otobüs hattı havalimanından AŞTİ ve Kızılay’a gitmektedir. Otobüs kalkış saatleri havalimanının gelişler kısmından her 20 dakikada bir, saat 06:40 ve 23:00 arasında sağlanmaktadır.
Merkez Tren Garı ve Metro
Ankara Merkez Tren Garı, Ankara’daki merkez tren istasyonudur. Gelen ve giden trenler için önemli bir merkez olduğunda yoğundur. İstasyondan Eskişehir ve Konya’ya giden iki hat bulunmaktadır. Şehirlerarası yolculuk için daha fazla bilgiyi www.tcdd.gov.tr adresinden alabilirsiniz. Ankara’da Metronun iki hattı bulunmaktadır. Birinci hat Batıkent ile Kızılay arasında olmakla beraber ikinci hat AŞTİ bağlantılı olup Kızılay ve Dikimevi arasındadır. Gazi Üniversitesi merkez yerleşkesi Beşevler metro istasyonundan yürüme mesafesiyle 5 dakika (AŞTİ ile Kızılay istasyonu arasında dört durak vardır); Maltepe kampusu ise Maltepe metro istasyonun yakınında, Emek istasyonu ise AŞTİ metro istasyonuna çok yakın mesafededir. Ankara Merkez Tren İstasyonu ise Maltepe metro istasyonuna çok yakındır.
Halk Otobüsleri ve Dolmuş
İki tip halk otobüsü bulunmaktadır: belediye otobüsleri ve özel işletile otobüsler. Belediye otobüsleri için biniş kartları gerekmektedir bunlar ise metro istasyonlarında ve EGO Kartı işaretli bilet gişelerinden temin edilebilir. Bu kart ile özel halk otobüslerinden faydalanılamaz. Bu otobüsler paralı olmakla beraber ücreti 2 tl’dir. Dolmuş sadece Türkiye’ye özel bir servistir. Dolmuş ücretleri mesafeye göre değişmektedir. Gazi Üniversitesi yerleşkesi birçok dolmuş hattına yakındır.
Eğitim
Gazi Üniversitesi’nin eğitim dili bazı bölümlerinde tamamen Türkçe, Mühendislik gibi bazı bölümlerin de ise kısmi Türkçe’dir. İlerleyen dönemlerde Mühendislik bölümlerinin tamamen İngilizce eğitime geçmesi planlanmaktadır. Ankara'nın fiziki mekân olarak en büyük ve en donanımlı üniversite kütüphanesi Gazi'de bulunmaktadır.
Merkez Kütüphane koleksiyonunda 225.422 basılı, 101.493 elektronik kitap, 78.596 adet ciltli dergi, 46.337 adet elektronik dergi, 1.163 basılı dergi, 13.011 adet basılı yüksek lisans ve doktora tezi, 2.100.000 adet yabancı teze ve 5.498 adet Gazi Üniversitesi lisansüstü teze elektronik ortamdan ulaşma imkânı bulunmaktadır.
Elektronik veri tabanları ile ulusal ve uluslararası süreli yayınlar tüm akademisyen ve öğrencilerin hizmetindedir. Öğrencilerin kişisel gelişimlerine katkıda bulunan, yaratıcı, düşünen, sorgulayan gençler olmalarını sağlayan 150'nin üstünde öğrenci kulüp ve toplulukları bulunmaktadır. Üniversitelerarası akredite programlar sayesinde uluslararası düzeyde diploma geçerliliğine sahiptir. Gazi, Avrupa Üniversiteler Birliği üyesidir.
Öğrencilerine yurtdışında eğitim görme olanağı sunmaktadır. Öğrenciler hem Avrupa Üniversitelerinde hem tüm dünya üniversitelerinde eğitim görebilme imkânına sahiptir. Bilim alanında öncü, bilimsel yayınlarda uluslararası başarı sıralamasında üst sıralarında yer alan bir üniversitedir. Modern amfileri, derslikleri, laboratuvarları, teknoloji merkezlerine sahiptir. Bölümler arasında çift anadal ve yandal uygulaması ile çift diploma alma imkânı bulunmaktadır.
Gazi Üniversitesi, Savunma Sanayii Müsteşarlığı-SSM, TUSAŞ-TAI ve Roketsan arasında işbirliği protokolü imzalandı.
Yurt Olanakları
Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü bünyesindeki yurtlar ve özel yurtların büyük bir kısmı, Gazi Üniversitesi’nin Emek, Beşevler ve Maltepe yerleşkeleri yakınlarında bulunmaktadır. Sabancı Kız Öğrenci Yurdu, Gazi Yurdu, Mehmet Akif Kız Öğrenci Yurdu, Koç Öğrenci Yurdu ve daha birçokları bunlar arasında yer almaktadır. Sundukları hizmete göre çeşitlilik gösteren bu yurtlar, farklı bütçe ve taleplere karşılık vermektedir. Ayrıca Gazi Üniversitesi Vakfı bünyesinde yer alan öğrenci misafirhanesi sıcak ve nezih ortamıyla Gazili gençlere ev ortamının konforunu da sunmaktadır. Ücretsiz internet bağlantısı ve ders çalışma salonları gibi imkânların sunulduğu misafirhanede Gazi öğrencilerine güvenli bir ortam sağlamaktadır.
Yurt Dışı Olanakları
Erasmus, AB Programları, Farabi, Mevlana gibi değişim programlarına sahip olan bir üniversitedir. Yurtdışında öğrenim görmek ve Staj imkânları ile yurtdışına en çok öğrenci gönderen ve yurtdışından en çok öğrenci alan Gazi Üniversitesi’nde yurtdışına gitmek hiç de zor değil.
Dış ilişkiler ofisine ulaşıp daha fazla bilgi almak isterseniz Buraya Tıklayınız.
Dış ilişkiler ofisine ulaşıp daha fazla bilgi almak isterseniz Buraya Tıklayınız.
Gazi Üniversitesi Erasmus
Sosyal Olanaklar
Gazi Üniversitesi, alanlarında uzmanlaşmış eğitimcilerin rehberliğinde spor etkinliklerinin gerçekleştirilebileceği zengin tesislere sahiptir. Tam donanımlı 9 açık, 12 kapalı spor salonu ile kapalı ve açık yüzme havuzları, futbol, voleybol, basketbol sahaları, tenis kortu, fitness ve aerobik salonları bulunmaktadır. Yerleşkenin tamamından ücretsiz kullanılabilen WiFi bağlantısı öğrencilerin, akademisyenlerin ve idari personelin hizmetine açıktır. Gazi Üniversitesinde 40'a yakın spor tesisi bulunmaktadır. Bu tesisler personel ve öğrencilerin hizmetindedir.
Daha fazla bilgi almak için Buraya Tıklayınız.
Daha fazla bilgi almak için Buraya Tıklayınız.
Gazi Üniversitesi Kapalı Yüzme Havuzu
Gazi Spor Merkezi
Gazi Spor Merkezi, 25 metrelik 8 kulvarlı yarı olimpik yüzme havuzu ve eğitim havuzunun yanı sıra, açık bir havuza da sahiptir. Merkezde, havalı atış poligonu, masaj, sauna ve fitness salonu da bulunmaktadır.
Üniversite içinde öğrencilerin ders dışı zamanlarını geçirebilecekleri Mavi Ev, Kır Evi, Gölbaşı Sosyal Tesisleri gibi sosyal mekanlar da mevcuttur.
Mediko ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi
Gazi Üniversitesinde öğrenciler ile çalışanların sağlık sorunları için Tıp Fakültesine bağlı Gazi Hastanesinde ve Hastaneye bağlı olarak hizmet veren Rektörlük Yerleşkesindeki poliklinikte hasta muayeneleri sabah 9.00–12.00, öğleden sonra 13.00–16.00 saatleri arasında yapılmaktadır. Merkezde, çocuk hastalıkları, dahiliye, psikiyatri, kadın hastalıkları ve doğum, dermatoloji gibi bölümler başta olmak üzere çeşitli branşlarda görevli 57 sağlık personeli bulunmaktadır. Psikolojik Danışma ve Rehberlik Birimi, öğrenci ve personelin ruh sağlığına ilişkin sorunlarının giderilmesinin yanı sıra kişilere kendisini tanıma ve geliştirme, iletişim kurabilme, üniversiteye ve çevreye uyum sağlayabilme konularında yardımcı olmaktadır. İlaç gereksinimleri ise merkez yerleşkede bulunan Eczacılık Fakültesi Uygulama Eczanesinden karşılanabilmektedir.
Bahar Şenlikleri
Ayrıca Gazi Üniversitesi Tanıtım Filmini de izleyebilirsiniz;
Kaynak:
►Gazi Üniversitesi
►Gazi Üniversitesi
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.