Pompaj Depolamalı Hidroelektrik Santraller
Pompaj depolamalı hidroelektrik santralleri güç talebinin az olduğu zamanlarda suyu yüksekte bir havuzda toplamak ve bu şekilde biriktirilen sudan puant zamanlarda enerji elde etmek için projelendirilen bir HES çeşididir.
03.12.2014 tarihli yazı 19136 kez okunmuştur.
Hidroelektrik Santral Çeşitleri
HES'ler kaynağına göre rezervuarlı ve kanal tipi olarak inşa edilmektedir. Rezervuarlı santralleri oluşturan baraj yapısıdır. Baraj sayesinde kanal tipi HES'lere göre verimleri yüksektir. Kanal tipi HES'ler ise rezervuarlı HES'lere göre daha ucuza inşa edilir. Verimleri suyun debisine göre değişken göstermektedir.
PHES
Pompaj biriktirmeli santallerde iletim hattı genellikle suyun yükseltilmesinde terfi hattı kullanılır. Enerji üretiminde ise türbine getiren basınçlı boru hattı olarak tesis edilir. Bu tip tesislerde, üretilen baz enerjisinin tamamının kullanılmadığı saatlerde, genelde bu saatler 00.00 ile 05.00 arasıdır, ihtiyaç fazlası elektrik akımı ile pompalar çalıştırılır ve akarsudan alınan su bir terfi hattı ile yukarıdaki bir havuzda toplanır ve bu havuz genelde yapaydır. Toplanan bu su ihtiyaç oluştuğu saatlerde türbinlere verilerek çok değerli pik enerjisi talebinin karşılamasında kullanılır.
Şekil 1 : Temel PHES Diyagramı
Böyle bir santralin tükettiği enerji ürettiğinden fazla olacaktır. Bu tip tesislerde üretilen enerjinin harcanan enerjiye oranı 0,5-0,6 arasında bulunmaktadır. Buna rağmen pik enerjisi baz enerjisinden çok daha değerli olduğundan bu tip tesisler sanayileşmiş ülkelerde yaygın olarak işlem görmektedir.
Şekil 2 : Örnek PHES Projesi
Şekil 3 : Yapılmış Bir PHES
Enerji Bakanlığı'nın Japonlarla geliştirdiği proje kapsamında Samsun, Kayseri, Antalya, Denizli, Osmaniye, Burdur, Isparta, Eskişehir ve Bursa dahil 10 ile Pompaj Depolamalı HES kurulması planlanlanmaktadır.
Avrupa ülkelerinde kullanılan uygulama Türkiye'de ilk kez denenmiş olacak. Pompaj depolamalı santraller için ortak çalışma yapılan Japonlar, projenin bir an önce başlamasını öneriyor. Gerekçeleri ise 10 PHES inşaatına şimdi başlansa bile inşaatlar ancak 2022'de tamamlanamabilir olmasıdır.
Dünya genelinde 120.000 MW kurulu gücünde PHES var. ABD, Japonya, İtalya, Almanya, Fransa, gibi ülkeler PHES projelerinde ilk sıralarda yer almaktadır.
2025'e kadar tamamlanması planlanan PHES'lerin toplam kurulu gücü 800 MW olacaktır.
Dünya genelinde 120.000 MW kurulu gücünde PHES var. ABD, Japonya, İtalya, Almanya, Fransa, gibi ülkeler PHES projelerinde ilk sıralarda yer almaktadır.
2025'e kadar tamamlanması planlanan PHES'lerin toplam kurulu gücü 800 MW olacaktır.
Kaynaklar:
► Vikipedi
► Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü
► Bürkün M. - Su Yapıları
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
ANKET