Trafo Merkezi Test Çözümü TRAX Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
TRAX, transformatör ve trafo merkezi testleri için multi fonksiyonel bir çözümdür. TRAX birçok benzersiz ve olağanüstü özellik sunduğu güç trafolarından ölçü trafolarına, devre kesicilere ve diğer birçok trafo merkezi elemanına kadar geniş bir kullanım sahasına sahiptir. Bu yazıda TRAX ile ilgili merak edilen soruları bulabilirsiniz.
06.09.2024 tarihli yazı 1817 kez okunmuştur.
TRAX Test Setlerinde Hangi Güvenlik Özellikleri Bulunur?
Megger, güvenlik konusunda evrensel olarak kabul görmüş bir taahhüde sahiptir ve aynı şekilde TRAX'ı tam kapsamlı güvenlik özellikleriyle donatmıştır. Bunlar arasında toprak döngüsü algılama, ikili güvenlik kilitleri ve endüktif ölçüm nesnelerinin hızlı deşarjına yönelik olanaklar yer alır. Tüm test bağlantılarının doğru şekilde ve doğru sırayla yapıldığından emin olmak için sıra izleme de sağlanmaktadır. Ayrıca kolayca erişilebilen bir acil durum kapatma düğmesi bulunur ve isteğe bağlı bir flaş uyarı ışığı bağlama olanağı da vardır.
TRAX Test Setleri Geleceğe Ne Kadar Hazlıklı?
TRAX test seti, entegre bir osiloskopla birlikte bir kutu içinde iyi donatılmış bir elektrik laboratuvarıdır. Temelde TRAX test setleri AC ve DC gerilimleri ile akımları oluşturur ve izler. Bu gerilimler ve akımlar hemen hemen tüm test işlemleri için temel olarak kullanılabilir; yani TRAX'ın geleceğe genişletilebilirliği potansiyel olarak sınırsızdır. Yeni testler deneyimli kullanıcılar tarafından manuel olarak gerçekleştirilebilir veya bu testleri otomatikleştirmek için yeni uygulamalar geliştirilebilir. Üç fazlı anahtar kutusu gibi aksesuarlar da eklenebilir.
FRSL Testi Nedir ve Ne İçin Kullanılır?
FRSL, kaçak kayıpların frekans yanıtını ifade eder. Çok çeşitli frekanslarda kısa devre testleri gerçekleştirerek transformatör sargılarındaki telden tele kısa devreleri algılamak için kullanılan bir tekniktir. FRSL'ye dayalı tanı; bir testten elde edilen sonuçların önceki ölçümlerle , özdeş bir transformatörde gerçekleştirilen testlerle veya fazlar arasında karşılaştırılmasına dayanır. Ölçümler, düşük gerilim (LV) tarafı kısa devre yapmış halde transformatörün yüksek gerilim (HV) tarafında yapılır. FRSL testleri Megger FRAX ve TRAX test setleriyle gerçekleştirilebilir.
DFR Ölçümleri ile Dart Bantlı DFR Ölçümleri Arasındaki Fark Nedir?
Kullanılan ölçüm teknikleri benzerdir ancak adından da anlaşılacağı gibi dar bantlı DFR, genellikle yaklaşık 1 Hz ile 500 Hz arasında çok daha kısıtlı bir frekans kademesi kullanır. Ayrıca sonuçlar, modelleme teknikleri kullanmak yerine doğrudan analiz edilir. Dar bantlı bir DFR testi yapmak tam DFR testinden çok daha kısa (bazı durumlarda yirmi dakikanın üstünde bir süreye karşılık yaklaşık iki dakika) sürer ancak dar bant testi, selüloz izolasyonu veya yağ iletkenliği için tahmini nem içeriğini sağlamaz. Yaptığı şey, yalnızca güç frekansında gerçekleştirilen geleneksel güç faktörü/tan delta testinden daha erken bir sorun göstergesi sağlamaktır. Ayrıca iyi görünen güç faktörü/tan delta değerlerinin gerçekten iyi olduğunu da doğrular ve transformatörün bireysel sıcaklık düzeltme (ITC) faktörünün belirlenmesini mümkün kılar. Dar bantlı DFR testi TRAX ve DELTA4000 kademelerindeki Megger test setleri ile desteklenmektedir.
►İlginizi Çekebilir: Kablolarda Arıza Tespiti ve Kablo Arıza Tespit Cihazları
Güç Transformatörlerinde Doğru Sargı Direnci Ölçümleri Yapmak için Özel Bir Transformatör Ohmmetre Kullanmak Gerekir mi?
Özellikle büyük transformatörlerde daha hızlı ve daha güvenli şekilde daha güvenilir sonuçlar vereceğinden, transformatör direnç testi göz önünde bulundurularak tasarlanmış bir cihazın kullanılması önemle tavsiye edilir. Ayrıca test tamamlandıktan sonra transformatör çekirdeğinin demanyetize edilmesi olanağını da içerecektir. Bu, bir transformatörün manyetize bir çekirdekle hizmete geri dönmesi halinde büyük ve potansiyel olarak hasar verici bir ani akım akabileceği için önemlidir. Bununla birlikte, özel bir transformatör ohmmetre kullanmak gerekli olmayabilir. TRAX çok işlevli test cihazı yalnızca sargı direnci testleri değil, aynı zamanda (örneğin) dönüş oranı testleri, kaçak reaktans ölçümleri ve güç faktörü/tan delta ölçümleri de dahil olmak üzere transformatörler için kapsamlı testler sağlar. Bu test cihazları; devre kesiciler, koruma röleleri ve güç dağıtım ağlarında kullanılan diğer birçok ekipman üzerinde de temel ölçümler yapabilir. Bunlar çoğu kullanıcı için özel tek işlevli bir transformatör ohmmetre yerine daha iyi ve daha faydalı bir yatırımdır.
TRAX Kullanılarak Yapılan Dinamik Direnç Ölçümü (DRM) Testi OLTC Geçiş Direnci Değerlerini ve Geçiş Sürelerini Belirlemek için Nasıl Çalışır?
TRAX, OLTC çalışırken test akımını hem HV hem de LV sargılarındaki gerilimlerle birlikte aynı anda ölçerek yük altında kademe değiştiricideki dinamik direnci ölçer. Bu sonuçlar transformatör modellemesiyle birlikte kullanılır. LV sargısı açık bırakılır. Devrede oluşan indüktans nedeniyle, HV sargısı boyunca ölçülen gerilimdeki değişiklik oldukça büyüktür. Bu gerilim, endüktif ve rezistif gerilimlerin toplamı olup devredeki direnci doğrudan hesaplamak için kullanılamaz. Ancak LV sargısı boyunca ölçülen gerilim tamamen endüktiftir. HV sargısı üzerindeki endüktif gerilimi hesaplamak için transformatör model parametreleri kullanılarak bu değer, ölçülen toplam HV sargı geriliminden düşülebilir ve ardından devredeki direnç hesaplanabilir. Bu, Megger patentli bir yöntemdir.
►İlginizi Çekebilir: Çok İşlevli Transformatör ve Alt İstasyon Test Sistemi | TRAX
Bir Transformatördeki Sargı Direncini Ölçerken Kullanılacak Doğru Test Akımına Nasıl Karar Veririm?
DC direnç ölçümlerinde amaç, sargının etkin indüktansını azaltıp test akımının daha hızlı dengelenmesini sağladığından her zaman transformatör çekirdeğini doyurmaya çalışmaktır. Doygunluk, sargı için nominal akımın %1'i oranında minimum test akımı gerektirir. Fakat özellikle sargının nominal akımı yüksek olduğunda bundan biraz daha yüksek bir test akımı kullanmak genellikle avantajlıdır; bu durumda, daha yüksek bir test akımı doygunluğa ulaşma süresini kısaltabilir. Test akımı çok düşükse genellikle art arda yapılan ölçümlerin tutarsız sonuçlar verdiği görülür. Yine de, sargının ısınması nedeniyle hatalı sonuçlara yol açabileceğinden nominal akımın %15'inden fazla olan test akımlarından kaçınılmalıdır. Çoğu durumda, optimum test akımı nominal akımın %1'i ile %15'i arasındadır. Ancak bu test sırasında bir transformatörün doygunluk oranını belirleyen şeyin, test cihazının uyumluluk gerilimi olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle, 40 V DC'nin üzerindeki uyumluluk gerilimleri tercih edilir. Megger TRAX, 50 V'ye kadar uyumluluk geriliminde 100 A'ya kadar gerçek DC sağlar.
Sargı Direnci Ölçümleri Ne Zaman Yapılmalıdır?
Sargı direnci testleri genellikle yeni transformatörlerde tesise teslimat sonrasında ve nakliye hasarını tespit etmenin bir yolu olarak transformatör kullanıma alınmadan önce gerçekleştirilir. Bu testler ayrıca transformatörün kullanım ömrü boyunca yapılan ölçümlerle karşılaştırma için taban çizgisi sonuçları da sağlayacaktır. Sargı direnci testleri, zamanlanmış bakımın bir parçası olarak, yeni başlamış arızaların saptanmasına yardımcı olmak amacıyla gerçekleştirilmelidir. Bu test, bir transformatör üzerinde yapılabilecek muhtemelen en önemli rutin testlerden biridir. Son olarak, birçok transformatör arızası veya sorunu DC sargı direncinde değişikliğe neden olacağından sargı direnci testleri, transformatörlerde arıza tespit edilmesinde çok değerlidir.
"Dalgalanma Testi" Gerçek Bir Dinamik Direnç Ölçümü (DRM) müdür?
Hayır, ancak bazı insanlar böyle bilir. "Dalgalanma testi" bir OLTC üzerinde dinamik bir ölçüm oluşturur. Tüm OLTC dinamik ölçümlerinde, bir aşamada veya tüm aşamalarda kademe değiştiriciye bir akım enjekte edilir ve kademe değiştiricinin çalışması sırasında akım ve/veya gerilim, zamanın bir fonksiyonu olarak ölçülür. "Dalgalanma testinde" akım ölçülür ve sonuç bir akım-zaman şemasında ya da dalgalanma değeri yüzdesi olarak gösterilir. Dalgalanma, kademe değişimi sırasında test akımının azaldığı büyüklüktür; test akımının yüzdesi olarak ifade edilir. Akımın davranışı, geçiş yolunun direncinden ve kademe değiştirme işleminin hızından etkilenir. Ancak dalgalanma testi, geçiş direnci değerlerini veya geçiş sürelerini sağlayamaz.
Güç ve Dağıtım Transformatörü Genel Tanılama ve Durum Değerlendirmesi Kataloğu'nu indirmek için tıklayınız.
Kaynak:
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
ANKET