elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

5G Hayatımızı Nasıl Değiştirecek?

Cep telefonları hayatımıza 1G ile girerken 2G’nin geliştirilmesiyle mesajlaşmaya başladık. İnternete erişimimizi ise 3G teknolojisine borçluyken 4G sayesinde çok daha hızlı internete kavuşmakla kalmayıp görüntülü görüşmeler yapabiliyoruz. Peki son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz 5G bize neler sunuyor?



A- A+
23.01.2021 tarihli yazı 7557 kez okunmuştur.
Teknoloji geliştikçe cihazların daha hızlı olması, hafızalarının da daha çok veri depolayabilmesi gerekiyor. Bunlar sadece kullanıcıların derdi gibi görünse de servis sağlayıcıları da değişime uyum sağlayabilmek için altyapılarını yeni teknolojileri destekleyebilecek hale getirmeye çalışıyor. 5G ise tam da bu ihtiyaçlardan yola çıkılarak geliştirilmeye başlandı. Erişim hızını Gigabit seviyelerine çıkarması ve ağa bağlanabilen cihaz sayısını arttırmasıyla pek çok teknolojinin gelişmesine olanak sağlayan 5G, hali hazırda var olan teknolojileri de daha efektif kullanmamızı sağlayabilecek.
 

 
Şekil 1 : 5G’nin etkileyeceği alanlar
 
 

5G ile Yaşayacağımız Yeni Deneyimler 

1) Daha Hızlı Videolar

4G sayesinde görüntülü görüşmeler yapmaya çoktan başladık ama ses ve görüntü donmaları, sinyal alınamadığında kesinti olması gibi problemler hala devam ediyor. Görüşmeler tam zamanlı olduğu için de kaçırılan söze veya görüntüye geri ulaşma şansımız olmuyor. 5G’nin sağlayacağı hız ve kalite ile bu problemler aşılıp görüşmeler daha güvenilir hale gelebilir. Gelişmiş video deneyimi sayesinde toplantılar ve mülakatlar tamamen online hale gelip süreçler çok daha hızlı ilerleyebilir. 
 

2) Akıllı Evler ve Şehirler

5G ile daha çok cihazın internete bağlanabileceğinden bahsetmiştik. Bu cihazlar yalnızca telefon, bilgisayar ve tabletlerden ibaret değil. Evinizdeki beyaz eşyalardan, sokaktaki lambalara, işyerinizdeki klimalardan kahve makinelerine kadar her cihaz internet aracılığıyla veri paylaşabilir. Bu konsept uzun zamandır “nesnelerin interneti” olarak da biliniyor. Kullanıcılar istedikleri an cihazlarına erişip ayarlarını değiştirebilir veya onları açıp kapatabilir. Bunun yanı sıra yapay zeka ve makine öğrenmesiyle birlikte endüstri, tarım ve daha pek çok sektörde sensörler aracılığıyla toplanan verinin işlenmesi üretimi daha işlevsel, ekonomik ve çevreye duyarlı hale getirmekte.
 

 
Şekil 2: Nesnelerin interneti ile ev içinde kontrol edilebilecek sistemler

İlginizi çekebilir: Nesnelerin İnterneti ve Akıllı Evler
 

3) İnternet Üzerinden Servislere Ulaşım

Yavaş yavaş çoğu sistem ve sektör internete entegre olmaya başladı ve pandeminin etkisiyle bu süreç daha da hızlandı. Özel sektör, satışlarının büyük bir kısmını online alışverişe çevirmişken devlet kuruluşları da çeşitli belgelere erişimimizi ve randevularımızı uygulamalar yardımıyla kolaylaştırıyor. Böylelikle gerçek hayattaki bekleme süresi de kısalmış oluyor. 5G altyapısının tamamlanmasıyla bütün sektörler bu değişime adapte olabilir ve müşteri ağını genişletebilir..
 

4) Otonom Araçlar

Geliştirme çalışmaları devam eden otonom araçların güvenilir bir şekilde kullanılmasına henüz zaman var. Otonom araçlar çok fazla sensör kullandığı için veri üretimi hayli yüksek seviyelerde. Bu verileri işlemek ve analiz etmek için 4G teknolojisinden daha hızlı bir teknolojiye ihtiyaç duyuluyor. 5G ise bu ihtiyacı fazlasıyla karşılayabilecek kapasitede. 5G aracılığıyla otonom araçlar birbirlerine sürekli veri göndererek rotalarını güncelleyebilir, önlerine bir engel çıkmasıyla durabilir veya yönlerini değiştirebilirler. Otonom araçların güvenilir hale gelmesiyle birlikte trafik sorunlarının da çözülmesi bekleniyor.
 
                                       
Şekil 3 : 5G aracılığıyla iletişim kuran araçlar


İlginizi çekebilir: 5G Frekans Bantları Nelerdir?
 

5) Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik

Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojileri 5G’nin sağladığı olanaklarla, baskın olduğu eğlence alanından çıkıp eğitim başta olmak üzere sağlık, endüstri, tıp ve online alışveriş deneyimlerini bambaşka bir boyuta taşıyabilir. 5G, bu teknolojilerin ürettiği devasa veriyi hızlı iletme potansiyeline sahip olduğu için görme ve duyma özelliklerinin yanısıra koklama, tatma ve hissetme duyularının algılanmasını kolaylaştırabilir.
 

 
Şekil 4: Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik Uygulamaları 
 

6) Robotik

5G veri iletiminde gecikmeyi minimize etme yeteneğiyle robotları uzaktan kontrol etmemizi kolaylaştırabilir. GPS ve yapay zeka ile robotlar insanların yaptığı hassas ve aşırı dikkat gerektiren işleri yapma yetisi kazanabilir. Örneğin bir robot hasat zamanı olgunlaşmış ürünleri ve çürük ürünleri ayırt edebilir ve bu ürünlerin büyüme koşullarını sensörleri aracılığıyla merkezi bir bilgisayara aktarabilir.
 

Şekil 5: Ürün toplayan robot

Tüm bu projelerin hayata geçebilmesi için öncelikle altyapının hazır olması gerekiyor. Avrupa’da bazı şehirler 5G kullanımına geçti ancak tüm dünyanın bu değişime ayak uydurması biraz zaman alacak gibi duruyor.  Bu değişim gerçekleştiğinde ise enerjiden daha fazla tasarruf edip çevreye daha az zarar veriyor olacağız.

 

Kaynak:

knic.co.id
machinedesign.com
ericsson.com

 


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar