elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Araçtan-Araca ve Araçtan Altyapıya İletişim Protokolleri

Günümüzde otomobillerin ve alt sistemlerinin sürekli gelişim göstermekte olduğu, en büyük ilerlemenin de “İleri Sürücü Destek Sistemleri” ‘de olduğu görülebilir. Yine de araştırmacılar birçok araçtan oluşan ve sürücülerin yol sistemleri ile iletişim kurduğu ileri yol taşımacılık sistemlerinin geleceğini görüp geliştirmeye büyük zaman harcıyor.



A- A+
19.09.2018 tarihli yazı 8760 kez okunmuştur.
Sürüş deneyimini ve taşımacılığı baştan sona değiştirecek vizyonun temel iki unsuru bulunmaktadır:

► Araçtan-Altyapıya İletişim (V2I)
► Araçtan-Araca İletişim(V2V)
 
V2I ve V2X konseptleri taşımacılık için devrimsel gelişmeler içeriyor.-verimli yakıt kullanımı, daha az yol yapımı çalışması, yayalar ve bisikletliler kadar sürücülere de yol güvenliği. Kontrol, her iki konsept için de anahtar kelime olarak görülüyor.



Araçtan-Altyapıya İletişim(V2I)

V2I'de, altyapı genel veya yerel olarak bir arada çalışarak koordinasyon rolü oynamaktadır. Sistem, araç gruplarının davranışlarını inceleyerek trafik ve yol koşullarına ilişkin bilgi verir. Örnek olarak, daha önce de kullanılan, sınırlı sensör ve aktüatör gerektiren ramp ölçme işlemidir (rampalarda trafik yoğunluğu ve bir karayolunda trafik yoğunluğu ölçümleri).

Daha gelişmiş bir senaryoda, yakıt tüketiminin ve trafik sefer hızlarının optimize edilmesi amacıyla taşıtlara hız değişimleri altyapı tarafından önerilecektir. Bu öneri yol üzerindeki dijital trafik işaretleriyle olabileceği gibi kablosuz ağ ile direk olarak araca da iletilebilir. Daha ileriye bakılırsa, bazı durumlarda araç kontrolü yarı otomatik olarak sürdürülebilir. ( sonra bahsedilecek olan Karayolu Trafiğine ilişkin Viyana Sözleşmesi’nin sınırladığı otomatik araç sürüşüne ilişkin kısıtlamaları dikkate alarak. ) Bazı uzmanlar 2020 yılına kadar V2I sistemlerinin Avrupa’da kıtasında kullanma hazır olacağını öngörüyor.

 
►İlginizi Çekebilir: Sürücüsüz Kamyon T-Pod

Soldaki şekil iki farklı trafik durumunu göstermektedir. Sol panelde, trafik yoğunluğu düşüktür ve merkezi altyapı kontrolörü, yakıt verimliliğini artırmak amacıyla, araçların bireysel olarak hızlanmaları ve yavaşlamaları yumuşatmaya çalışır; sağ panelde, daha fazla tıkanıklık nedeniyle, altyapı kontrolü öncelikle kesişme noktalarında oluşan kuyruklarla ilgilenir ve yine yakıt tüketimini düşürmeye çalışır.


Araçtan-Araca İletişim(V2V)

Araçtan-araca iletişim(V2V) araçlar arasındaki etkileşimi organize etmeyi ve aralarında iş birliğini geliştirmeyi amaçlıyor. V2V, merkezi olmayan yapısı nedeniyle uygulanması daha zor bir yapıdır.

Bu tür bilgi alışverişinin başlatılması, araç üreticileri ve tedarikçileri arasında iletişim teknolojisi, protokoller ve benzerleri açısından bir ortak bir çalışmayı gerektirmekte olup; Bu yönde çabalar devam etmektedir (CAR2CAR Konsorsiyumu). İletişim teknolojisi, Kablosuz LAN (Wireless LAN) olarak da bilinen IEEE 802.11'e dayanmaktadır. 5.9-GHz aralığındaki bir frekans spektrumu, Avrupa'da kullanıma açıktır ve yine ABD'de benzer bir tahsis vardır. (Sistemler henüz uyumlu olmamasına rağmen).

 
 

V2V konseptinde iki araç birbirinin ya da yol kenarı istasyonunun iletişim menziline girdiğinde, otomatik olarak bağlantı oluştururlar. Ad-hoc ağı konumlarının, hızlarının ve yönlerinin paylaşılmasını sağlar. Her araç ayrıca dağıtıcı işlevi görerek diğer araçlardan aldığı mesajları yol istasyonlarına veya diğer sürücülere de iletebilir. Yönlendirme algoritması, araçların pozisyonunu ve ağ topolojisinin hızlı değişikliklerini ele alır. Sistem belirsizlikler, gecikmeler, kısmi ölçümler, güvenlik ve performans hedefleri ve diğer hususlar göz önünde bulundurmalı ve otomatik veya yarı otomatik kararlar; uyarı / bilgi verebilmeli ve eylemleri potansiyel olarak etkileyebilmelidir.




Viyana Karayolu Sözleşmesi

Uluslararası karayolu trafiğini kolaylaştırmak ve yol güvenliğini artırmak için tasarlanan bu uluslararası anlaşma, Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konsey Karayolu Trafik Trafik Konferansı'nda 1968 yılında kabul edilip ve 21 Mayıs 1977'de yürürlüğe girmiştir.
(http://www.unece.org/trans/conventn/ crt1968e.pdf).

 
Kongre şunu belirtiyor:
“Her sürücü her zaman kendi aracını kontrol edebiliyor olmalıdır,”
Bu antlaşma otomatik sürüş kontrol konsepti ile bir yerde çakışıyor. Yine de aracın kontrolünü tam olarak üstlenmeyip sürücünün, aracın kontrolünü kaybettiği durumlarda, istenen bir yolu takip etmesine yardımcı olan; kilitlenmeyen frenleme veya elektronik stabilize sistemleri kabul edilebilir. Bununla birlikte, teknolojik ilerlemeler sonucu kongre kararlarında değişiklik yapılması zorunlu görünmektedir.




Kaynak:


The Impact of Control Technology, T. Samad and A.M. Annaswamy
 
Alperen Kara Alperen Kara Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar