elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yangın Algılama ve Söndürme Sistemleri

Yangın oluşması sonrası mekanları otomatik olarak söndürmeye yarayan sistemler güvenliğimizi büyük ölçüde sağlıyor bu sistemi biraz inceleyelim.



A- A+
20.02.2013 tarihli yazı 15545 kez okunmuştur.
 

Yangın ihbar sistemleri oteller kapalı diğer büyük alanlar çeşitli hammaddeler veya mamül mal bulunduran pamuk plastik ahşap polyester kağıt vb. Depo fabrika atış alanlar yanıcı parlayıcı madde gaz kaçağı riski bulunan yerler sanayi tesislerinden evlere kadar ihtiyaç olan her mekanda can ve mal güvenliğini yangına karşı erken uyarı sağlayarak koruyan sistemlerdir.  Çeşitli dedektörlerden oluşan sistemler aynı zamanda başka birkaç sisteme entegre olarak çalışabilir. Alarm anında havalandırmayı açabilir asansörü istenen yere getirip tekrar çalışmamasını sağlayabilir yangın söndürme sistemlerini devreye sokabilir vb. önlemlerin otomatik olarak alınmasına olanak tanır.






Türkiye Yangından Korunma Yönetmeliği ve Uluslar arası standartlar, yangın alarm sistemlerinde periyodik bakım yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Bakım esnasında, kontrol paneli test moduna alındıktan  sonra, bakım periyoduna bağlı olarak, dedektörlerin belirli bir oranına test aparatları ile alarm  verdirilmelidir. Loop cihazlarda, dedektörün tipi,çalışma hassiyeti, adresi, üretim tarihi, son bakım tarihi gibi gerekli tüm bilgiler dedektör hafızasında saklanır. Dolayısıyla elektronik haritalama yazılımı üzerinden alınan raporda cihazların bakım tarihleri de kaydedilmiş ve raporlanmış olur. Dedektörlerin geçmişe dönük hafızaları olması, geriye dönük raporlama olanağıda sağlamaktadır. Dedektörlere ilişkin güncel ve geçmiş durum alarm / arıza / kirlilik eğrileri grafik olarak izlenebilmekte ve  raporlanabilmektedir. Adresleme teknolojisi, grafik topoloji özelliği ile  cihazlar teknoloji ve kalite açısından adresli yangın  alarm sistemleri segmentin en üst sınıfında yer almaktadır.

 

Gazlı söndürme sistemi



Gazlı söndürme sistemi ile korunacak olan hacimlere yerleştirilen yangın algılama dedektörleri yangın anında algılama yaparak yangın kontrol paneline sinyal gönderirler. Algılama elemanlarından gelen alarm bilgisi ile uyarı cihazlarını (korna, siren, flaşör) ve gazlı söndürme sistemini devreye sokar.

Panel alarm, hata ve uyarı bilgilerini kendisine bağlı bulunan adresli ekipmanların durumlarını adres bazında ekipmanla haberleşerek, konvansiyonel cihazların durumlarını çektiği akım ve taşıdığı direnç değerini kontrol ederek tespit eder.





 

CO2 SÖNDÜRME SİSTEMLERİ


Gazlı söndürme sistemlerinde kullanılan en eski ve en yaygın gazdır. Lokal uygulamalarda kullanılan tek gazdır ve özellikle kimyasalların bulunduğu mahallerde en etkin çözüm olarak kullanılmaktadır. Soğutma etkisinden dolayı narin elektrikli ve elektronik cihazların bulunduğu mahallerde, ayrıca boğma etkisinden dolayı insanlı mahallarde kullanılması sakıncalıdır. CO2 gazı, söndürme yapılan ortamdaki bağıl oksijen yoğunlığunu, yangının sürmesi için gereken oksijen yoğunluğu seviyesinin altına düşürerek yangınları söndürmektedir.

Karbondioksit; renksiz, kokusuz, elektrik iletkenligi olmayan, yangin söndürmek için uygun bir inert gazdir.
Karbondioksit hava içerisindeki oksijeni ve/veya gaz fazindaki bir yakitin konsantrasyonunu yanmanin duracagi noktaya kadar düsürerek, yanmayi sogutarak söndürür.
 

Özellikleri


Ozona zarar vermez.
Fiziksel olarak söndürme yapar
Lokal söndürme amaçli kullanilir
Insan bulunan mekanlarda kullanilmaz
Yeniden doldurma maliyeti düsük, yangin yaygin olarak bulunabilir
Bosalma süresi 60-120 saniyedir. ( lokal sistemler için 30 saniye)
Düsük basinçli sistemler: Düsük basinçli karbondioksit sistemleri, yüksek miktarda söndürücüye ihtiyaç duyulan mekanlarda toplam hacim koruma uygulamalarinda kullanilir.
Yüksek basinçli sistemler: Yüksek basinçli karbon dioksit sistemleri, hem toplam hacim koruma hem de lokal koruma uygulamalarinda kullanilmaktadir.
 

KULLANILDIĞI YERLER


Güç aktarim odalari
Jeneratör güç setleri
Motor odalari
Kayit odalari
Kablo ve tesisat galerileri
Elektrik dagitim odalari/merkezleri
vBilgisayar odalari
Yanici sivi depolama alanlari
Boyama kabinleri
Arsivler
Basim Evleri
Endüstriyel Firinlar
Genis Ticari Yemek Pisirme Alanlari
ve daha birçok end. uygulamalar

 

CO2 Gazlı Söndürme Sisteminin Kullanılamayacağı Malzemeler


Selüloz nitrat gibi oksijen ihtiva eden kimyasallar, sodium, potasyum, magnezyum, titanyum ve zirkonyum gibi reaktif metaller, metal hidratlar.






Kaynak : power-technology, Simens,
 



 

Osman Kemal Dağ Osman Kemal Dağ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar